Przeważnie jem sałatki polane oliwą z oliwek, ale jak przychodzą święta mam ochotę na sałatkę taką z dodatkiem majonezu. Żyje się tylko raz dlatego dwa razy w roku nie ma co sobie odmawiać. Bardzo lubię sałatkę tradycyjną jarzynową albo gyros. A dzisiaj zapraszam was na nową propozycję sałatki wielkanocnej. Przekładaniec warzywny z dodatkiem jajek, mozzarelli i ryby. Całość polana ostatnio moim ulubionym sosem rzodkiewkowym.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 średnie pomidory
- 1 ogórek zielony
- pęczek szczypiorku
- 125 g małej mozzarelli
- ulubione kiełki ( u mnie jarmuż ) może być rzeżucha
- 100 g łososia albo jedna mała wędzona makrela
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 4 rzodkiewki
- sól i pieprz
Sos: Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj startą rzodkiewkę i porządnie dopraw solą i pieprzem.
Jajka, pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki. W misce układaj warstwami;
-połowa jajek
-połowa pomidorów
-1/2 drobno pokrojonego szczypiorku
-połowa ogórka
-1/2 sosu
-mozzarella pokrojona na mniejsze kawałki
-rozdrobniona ryba
-jajka
-pomidory
-szczypiorek
-ogórek
-sos
a na końcu kiełki
Super sałatka. Lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka. Ma naprawdę pyszne składniki. Chciałabym ją spróbować :) Nie znałam takiego przepisu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, taka inna :)
OdpowiedzUsuń