Przejdź do głównej zawartości

Brownie z kajmakiem i chrupiącą posypką





               Powiem wam szczerze że uwielbiam takie ciasta. Prawdziwa rozpusta smaków :)  Połączenie czekoladowego brownie z kajmakiem do tego chrupiące orzechy i słone precelki. Czego chcieć więcej? :) chyba tylko kawy :) Pozdrawiam! 



Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki kajmaku 
  • garść orzechów pekan 
  • garść solonych precelków 

Foremka 26x21 cm



                    W rondelku rozpuść masło z czekoladą i szczyptą soli, przestudź. Jajka wbij do miksera i ubijaj na średnich obrotach, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż  cukier się rozpuści. Cały czas ubijając wlewaj masło z czekoladą. Do masy wmieszaj kakao i mąkę. Ciasto wylej do foremki. Kajmak włóż na chwilę do gorącej wody i poczekaj aż zrobi się bardziej płynny (można podgrzać w mikrofalówce). Kajmak wylej na wierzch ciasta a następnie przemieszaj tak żeby połączył się z masą. Orzechy i precelki pokrój a następnie posyp wierzch. Piecz 30 minut w 180*C (dolna grzałka).


Komentarze

  1. Brownie? Czy ktoś powiedział brownie?
    Jasne, że ustawiam się w kolejce po kawałek tego przysmaku.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie z karmelem ze szczyptą soli? Kurcze, jakby tak jeszcze polać masłem orzechowym to byłaby totalna rozpusta! :D Obłędne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę duuuży kawałek 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jednak wolę herbatkę... Ale brownie wydaje się być w tym momencie nieodzowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym kawałek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne brownie!
    Bierzemy w ciemno...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słysze kajmak i już wiem, że dla mnie jest idealne :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ślinotok! Co raz rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne ciacho, faktycznie brak tylko kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, uwielbiam takie ciasta, a posypka z solonych precelków to świetne dopełnienie całości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie połączenia w ciastach, świetnie się sprawdza;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz