Powiem wam szczerze że uwielbiam takie ciasta. Prawdziwa rozpusta smaków :) Połączenie czekoladowego brownie z kajmakiem do tego chrupiące orzechy i słone precelki. Czego chcieć więcej? :) chyba tylko kawy :) Pozdrawiam!
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki kajmaku
- garść orzechów pekan
- garść solonych precelków
Foremka 26x21 cm
W rondelku rozpuść masło z czekoladą i szczyptą soli, przestudź. Jajka wbij do miksera i ubijaj na średnich obrotach, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając wlewaj masło z czekoladą. Do masy wmieszaj kakao i mąkę. Ciasto wylej do foremki. Kajmak włóż na chwilę do gorącej wody i poczekaj aż zrobi się bardziej płynny (można podgrzać w mikrofalówce). Kajmak wylej na wierzch ciasta a następnie przemieszaj tak żeby połączył się z masą. Orzechy i precelki pokrój a następnie posyp wierzch. Piecz 30 minut w 180*C (dolna grzałka).
Brownie? Czy ktoś powiedział brownie?
OdpowiedzUsuńJasne, że ustawiam się w kolejce po kawałek tego przysmaku.
Pozdrowionka serdeczne! :)
Brownie z karmelem ze szczyptą soli? Kurcze, jakby tak jeszcze polać masłem orzechowym to byłaby totalna rozpusta! :D Obłędne ciacho :D
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę duuuży kawałek 😍
OdpowiedzUsuńJa jednak wolę herbatkę... Ale brownie wydaje się być w tym momencie nieodzowne :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym kawałek z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńWygląda oblednie!
OdpowiedzUsuńCudne brownie!
OdpowiedzUsuńBierzemy w ciemno...
:)
Słysze kajmak i już wiem, że dla mnie jest idealne :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMam ślinotok! Co raz rozpusta!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho, faktycznie brak tylko kawki:)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie ciasta, a posypka z solonych precelków to świetne dopełnienie całości :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam brownie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia w ciastach, świetnie się sprawdza;)
OdpowiedzUsuń