04.04.2017

Spaghetti z cukinii z kolendrowym pesto






               Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych z Samar Khanafer. Spaghetti bardzo mi zasmakowało i postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Delikatne paseczki cukinii obtoczone w lekko ostrym pesto, do tego pomidorki, które łagodzą ostrość.Wszystko pysznie się uzupełnia. Spaghetti może być samodzielnym daniem, albo też przystawką/przekąską. 



Składniki: 
  • 3 średniej wielkości cukinie 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 pęczka kolendry (można zamienić na pietruszkę) 
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych albo obranych migdałów 
  • 80 g parmezanu 
  • 5 ząbków czosnku 
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 


                 Cukinie umyj i przy pomocy obieraczki do warzyw potnij ją na cienie paseczki.  Do robota kuchennego włóż orzechy, kolendrę, 50 g parmezanu, czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksuj. Następnie cały czas miksując wlewaj cienkim strumykiem olej aż uzyskasz gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Pastę przełóż do miski z cukinią i najlepiej przy pomocy dłoni delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż pomidorki przekrojone na pół i posyp resztą parmezanu.




5 komentarzy:

  1. Też planuje zrobić bo bardzo mi to danie smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło nam pyszne danie :D Tylko tym razem zmniejszyłam ilość czosnku ;)

      Usuń
  2. Jakie to musi być pyszne! ...i zdrowe. Z wielką chęcią spróbuję!
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już nie mozemy się doczekać własnych cukinii ;) Super danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wiosenna propozycja na obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...