11.04.2017

Mazurek z chałwą pistacjową




          Kolejna propozycja na mazurka tym razem zapraszam na mazurka z nadzieniem chałwowym i pistacjami.



Składniki: 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 60 g cukru pudru 
  • 125 g masła 
  • 1 żółtko szczypta soli 
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g chałwy pistacjowej albo migdałowej 
  • orzechy do dekoracji

Foremka 24x20 cm

            Mąki wysyp na stolnicę dodaj masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtko i sól. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Rozwałkuj ciasto do wielkości blaszki + 2 cm na brzegi. Wyłóż ciastem blaszkę, ponakłuwaj porządnie widelcem i włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st.C włóż na około 15-20 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor. Ostudź.
         Nadzienie: serek zmiksuj z chałwą i wyłóż na kruchy spód. Udekoruj kawałkami orzechów, pokruszoną chałwą i czekoladowymi jajeczkami.




10 komentarzy:

  1. Świetny mazurek. Ekstra propozycja. Na Wielkanoc jak znalazł! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Wielkanocy nie doczeka :D Pozdrawiam! :D

      Usuń
  2. Na środku są czekoladowe kurczaczki? :) Śliczny mazurek i na pewno obłędny w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są kurczaki :D Oj mazurek jest wciągający :D

      Usuń
  3. Pyszności! Uwielbiam pistacje w każdym wydaniu:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a ile potrzeba serka mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale ciekawa wersja :) Na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...