12.04.2017

Sałatka wielkanocna





              Przeważnie jem sałatki polane oliwą z oliwek, ale jak przychodzą święta mam ochotę na sałatkę taką z dodatkiem majonezu. Żyje się tylko raz dlatego dwa razy w roku nie ma co sobie odmawiać. Bardzo lubię sałatkę tradycyjną jarzynową albo gyros. A dzisiaj zapraszam was na nową propozycję sałatki wielkanocnej. Przekładaniec warzywny z dodatkiem jajek, mozzarelli i ryby. Całość polana ostatnio moim ulubionym sosem rzodkiewkowym.



Składniki: 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 średnie pomidory
  • 1 ogórek zielony 
  • pęczek szczypiorku
  • 125 g małej mozzarelli 
  • ulubione kiełki ( u mnie jarmuż ) może być rzeżucha
  • 100 g łososia albo jedna mała wędzona makrela
 Sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 4 rzodkiewki 
  • sól i pieprz 


              Sos: Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj startą rzodkiewkę i porządnie dopraw solą i pieprzem.
Jajka, pomidory i ogórka pokrój na mniejsze kawałki. W misce układaj warstwami;
-połowa jajek
-połowa pomidorów
-1/2 drobno pokrojonego szczypiorku
-połowa ogórka
-1/2 sosu
-mozzarella pokrojona na mniejsze kawałki
-rozdrobniona ryba
-jajka
-pomidory
-szczypiorek
-ogórek
-sos
a na końcu kiełki





3 komentarze:

  1. Super sałatka. Lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna sałatka. Ma naprawdę pyszne składniki. Chciałabym ją spróbować :) Nie znałam takiego przepisu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna, taka inna :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...