06.04.2017

Babka Caffe Latte







              Babka Caffe Latte to trzy pyszne warstwy ciasta, które przenikają się wzajemnie tworząc bardzo apetyczną całość. Jest warstwa czekoladowa, kawowa i śmietankowa. Babka jest bardzo puszysta i mięsista. A całość uzupełnia lukier kawowy.



Składniki: 
  • 300 g mąki + 1 łyżka 
  • 150 g cukru 
  • 1/5 łyżeczki sody 
  • 300 ml kefiru 
  • 150 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki kawy inka 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 15-20 ml wody 
  • 1/4 łyżeczki kawy 


           W jednej misce wymieszaj 300 g mąki, cukier i sodę. W drugiej misce wymieszaj kefir, olej i jajka. Do mąki przelej mokre składniki i wymieszaj. Ciasto podziel na 3 równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki. Foremkę do babki natłuść a następnie wlej ciasto czekoladowe, na nie wylej masę z kawą a na końcu jasne ciasto. Piecz w 180 st.C. do suchego patyczka około 40 minut. Lekko przestudź a następnie wyłóż babkę na deskę i przestudź do końca.
Cukier puder wymieszaj z wodą, dodaj kawę i polej babkę. 



10 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze. Jak będę następnym razem przygotowywać babkę - koniecznie muszę się za na taką właśnie skusić. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka babeczka to coś zdecydowanie dla mnie 😊pyszności 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Już blisko do świąt i babki królują na blogach, nawet u nas xD Twoja dwukolorowa świetnie wygląda i pewnie też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna babka! Uwielbiam smak kawy w wypiekach:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...