25.04.2017

Brownie z kajmakiem i chrupiącą posypką





               Powiem wam szczerze że uwielbiam takie ciasta. Prawdziwa rozpusta smaków :)  Połączenie czekoladowego brownie z kajmakiem do tego chrupiące orzechy i słone precelki. Czego chcieć więcej? :) chyba tylko kawy :) Pozdrawiam! 



Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 120 g cukru trzcinowego 
  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 łyżki kajmaku 
  • garść orzechów pekan 
  • garść solonych precelków 

Foremka 26x21 cm



                    W rondelku rozpuść masło z czekoladą i szczyptą soli, przestudź. Jajka wbij do miksera i ubijaj na średnich obrotach, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż  cukier się rozpuści. Cały czas ubijając wlewaj masło z czekoladą. Do masy wmieszaj kakao i mąkę. Ciasto wylej do foremki. Kajmak włóż na chwilę do gorącej wody i poczekaj aż zrobi się bardziej płynny (można podgrzać w mikrofalówce). Kajmak wylej na wierzch ciasta a następnie przemieszaj tak żeby połączył się z masą. Orzechy i precelki pokrój a następnie posyp wierzch. Piecz 30 minut w 180*C (dolna grzałka).


13 komentarzy:

  1. Brownie? Czy ktoś powiedział brownie?
    Jasne, że ustawiam się w kolejce po kawałek tego przysmaku.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie z karmelem ze szczyptą soli? Kurcze, jakby tak jeszcze polać masłem orzechowym to byłaby totalna rozpusta! :D Obłędne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę duuuży kawałek 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jednak wolę herbatkę... Ale brownie wydaje się być w tym momencie nieodzowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj zjadłabym kawałek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne brownie!
    Bierzemy w ciemno...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słysze kajmak i już wiem, że dla mnie jest idealne :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ślinotok! Co raz rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne ciacho, faktycznie brak tylko kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, uwielbiam takie ciasta, a posypka z solonych precelków to świetne dopełnienie całości :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie połączenia w ciastach, świetnie się sprawdza;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...