Przejdź do głównej zawartości

Sałatka ze smażonym camembertem i sosem rzodkiewkowym




         Idzie wiosna i od razu mam ochotę na kolorowe, pełne warzyw sałatki. 

Zdjęcie zrobione aparatem Lumix Panasonic i bierze udział w konkursie. 


Składniki: 
  • mix sałat 
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 2 camemberty
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 4 rzodkiewki 
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego koperku 
  • sól i pieprz do smaku   
          

                Camemberty pokrój na 8 części. Obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na rumiano. Na talerzu rozłóż sałatę, dodaj pokrojone pomidorki, cebulę i ogórka. Na wierzchu połóż kawałki sera. Jogurt wymieszaj z koperkiem, startą na tarce rzodkiewką, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem.  




Komentarze

  1. Podoba mi się pomysł z tym smazonym camembertem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale trafiłaś w moje gusta z tym przepisem na sałatkę! :) No po prostu wspaniałości. Bardzo apetycznie się prezentuje, tak kolorowo. Nic, tylko brać się do degustacji. Uwielbiam takie zdrowe pyszności!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten smażony ser chodzi nam po głowie. Generalnie bardzo lubimy ten ser lub mocniejsze z niebieską pleśnią więc taka sałatka bardzo by nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniała wiosenna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo ciekawa tego smażonego serka:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcie. Tylko zobaczyłam i od razu zrobiłam listę zakupów. Dziś wraz z mężem zachwycamy się smakiem. Dziękuję za pomysł na pyszną sobotnią kolację z winkiem.
    Pozdrawiam
    Marlena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz