29.03.2017

Owsiane florentynki





             Owsiane florentynki to mega, super pyszne ciasteczka :D Bez dodatku cukru, mąki i żółtek. Mogą być osobną, chrupiącą przekąską, możemy też pokruszyć i posypać owoce, dodać do jogurtu, albo użyć ich jako kruszonki do ciasta. Można je przechowywać w słoiku przez bardzo długi czas.


Składniki: 
  • 300 g płatków owsianych 
  • 70 g płatków migdałowych 
  • 50 g pestek dyni 
  • 150 g daktyli 
  • 2 łyżki nasion chia (albo siemię lniane) 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 3 białka 


              Płatki owsiane wrzuć na patelnie i podpraż. Ostudź. Do płatków dodaj migdały, pestki dyni, drobno pokrojone daktyle (jeśli daktyle są bardzo twarde należny je zalać gorącym mlekiem/wodą i pozostawić na chwilę), nasiona chia, masło i białka. Porządnie wymieszaj. Nakładaj niewielką porcję płatków na pergamin do pieczenia, delikatnie spłaszcz i dociśnij do siebie. Piecz w 160 st.C około 13-15 minut.



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie zdrowe słodkości. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Jest co chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie owsiane pyszności! Zwłaszcza jeśli prezentują się tak doskonale i bardzo apetycznie. Zjadłabym chętnie nawet teraz (pomimo, że jest już dość późno). Rewelacja! Super pomysł :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na super pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie wieloziarniste cuda czy to w formie ciasteczek czy batonów, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasteczka! Po ich pokruszeniu wyjdzie coś podobnego do domowej granoli:D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...