15.03.2017

Babka Oranżadka






                Zbliża się wiosna a wraz z nią święta wielkanocne. To czas aby pomyśleć nad nowymi świątecznymi przepisami. Jako pierwsza prezentuje nam się babka oranżadka. Nazwałam ją tak ponieważ dodałam do niej oranżady pomarańczowej i kisiel pomarańczowy. Babka jest bardzo mięciutka, puszysta i wilgotna czyli taka jaką lubię najbardziej. W smaku wyczuwalny jest delikatny smak pomarańczy.Babkę możemy polać lukrem pomarańczowym albo oprószyć cukrem pudrem. Mniam :)


Składniki: 
  • 130 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g przesianej mąki 
  • 3 opakowania kisieli pomarańczowych (75g każdy)
  • 250 ml oranżady pomarańczowej np. fanta temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 

Foremka do babki 24 cm albo tortownica


                  Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę, kisiel  i wszystko wymieszaj. Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka dodawaj na przemian cześć mąki i część oranżady. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180st.C. Po lekkim przestudzeniu wyłóż babkę na talerz i ostudź ją do końca.



4 komentarze:

  1. Babka! Już niedługo będę piekła w przygotowaniu na Wielkanocy. Póki co kolekcjonuję przepisy :) Ten jest świetny :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej babki z oranżadą jeszcze nie próbowałyśmy. Za dzieciaka oranżadą takie wypieki się popijało tylko :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie robiłam, pięknie się prezentuje :).

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...