08.03.2017

Markizy migdałowe z dżemem truskawkowym






                Przepyszne, kruche, maślane i rozpływające się w ustach ciasteczka połączyłam z kremem migdałowym i dżemem truskawkowym. Coś pysznego, chce wszystkie - tak powiedział Lelo  :) Najlepsza rekomendacja ;)
Mały podjadasz został uwieczniony aparatem  Lumix Panasonic.



Składniki: 
  • 100 g masła temp. pokojowa 
  • 70 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 białko 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 140 g mąki pszennej 
  • około 30 g płatków migdałowych 
Krem migdałowy:
  • 70 g zmielonych migdałów 
  • 50 g masła temp. pokojowa 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżka wódki 
Dodatkowo
  • około 2 łyżek dżemu truskawkowego 

             Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka i mieszaj dopóki masa będzie puszysta i błyszcząca. Dodaj mąki wymieszaj i zagnieć. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu na 2-3 mm. Okrągłą foremką wytnij ciastka i ułóż na blaszce. Posmaruj ciastka roztrzepanym białkiem a połowę ciastek posyp płatkami migdałów. Upiecz na złoty kolor 10-12 minut w 180st C. Ostudź.
            Krem migdałowy: wszystkie składniki włóż do miski i zmiksuj aż wszystko się połączy.
Ciasteczka bez płatków migdałowych posmaruj dżemem a z płatkami kremem migdałowym. Następnie sklej je razem. Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Pyszne :) Takich w domowej wersji to jeszcze nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała, mimo późnej pory.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mały ciasteczkowy potwór:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche i maślane ciacha :). Te prezentują się świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Już sam tytuł brzmi tak, że ślinka cieknie a co dopiero zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowe, maślane ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...