31.03.2017

Zapiekanka z kopytkami, łososiem i szpinakiem





               Jakie plany na obiad? U mnie dzisiaj szybka i łatwa zapiekanka z kopytkami. Kopytka można mrozić dlatego zawsze mam porcję awaryjną w zamrażarce. Wystarczy szybko podgrzać dodać ulubione składniki i zapiekana gotowa. Moją dzisiejszą propozycją  są kopytka pod sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku, czosnku i ryby.
Na blogu znajdziecie jeszcze zapiekankę z kurczakiem >>>


Składniki: 
  • porcja kopytek przepis TU 
  • 150-200 g świeżego szpinaku 
  • 100 g wędzonego łososia 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 50-80 ml wody 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 

*Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka


                 Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem śmietanę. Następnie wlej 50 ml wody a jeśli sos będzie za gęsty wlej jeszcze trochę wody. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż umyty szpinak i chwilę podduś aż zmniejszy swoją objętość. 
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść rozłóż kopytka. Kopytka polej sosem, rozłóż równomiernie łososia a na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w plasterki. Piecz 20 minut w 180st. C. 





4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zapiekanka... Idealna na sobotni obiadek, prawda? Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytek jeszcze nie zapiekałyśmy ;P Danie pewnie smakuje obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kopytka, ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam w ten sposób. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...