25.11.2016

Kopytka






                Mniam! uwielbiam kopytka z gulaszem, podsmażane na masełku, na zimno, zapiekana z sosem, z sosem grzybowym.... mogła bym tak wymieniać i wymieniać. Chyba nigdy mi się nie znudzą :D Poradzę wam jeszcze że ziemianki do kopytek gotujemy dzień albo dwa dni wcześniej wychodzą smaczniejsze.




Składniki:
  • 1,5 kg mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 200 g mąki (poznańska, luksusowa) + do podsypania
  • 40 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli  do ziemniaków


               Dzień wcześniej obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Odparuj i odstaw do przestudzenia. Następnie zmiel, przeciśnij przez praskę albo zblenduj. Na stolnicę wysyp mąki, dodaj jajko i ziemniaki. Wszystko razem zagnieć. Masa powinna być miękka, sprężysta i nie powinna przyklejać się do rąk. Blat oprósz mąką, odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj wałki wielkości grubego palca. Pokrój ukośnie na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Partiami wrzucaj kopytka i gotuj 1 minutę od chwili wypłynięcia. 





7 komentarzy:

  1. Jedno z moich ukochanych dań. Zarówno kopytka, jak i leniwe kocham i mogę jeść bez końca :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrowionka serdeczne weekendowe :) *

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka są pyszne ja też je bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak, kopytka mają wiele zastosowań. Też je uwielbiam, i nawet miałam je dziś na kolację :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Kooopytka! Ale bym teraz zjadła takie kluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. My po prostu uwielbiamy kopytka na słodko :P A z kaszy jaglanej wręcz kochamy :) Twoje prezentują się równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...