07.11.2016

Cukier miętowy






          Cukier miętowy to świetny dodatek do ciast czekoladowych, ciasteczek, do herbaty, gorącej czekolady, kawy, gofrów, pierniczków, koktajli i wiele, wiele innych smakowitości. Czyli  wszędzie tam gdzie chcemy nadać lekkiej nutki mięty.


Składniki: 
  • pęczek mięty
  • 200 g drobnego cukru 


          Do blendera włóż mięte i zmiksuj ją na drobno. Wsyp cukier  i miksuj aż składniki się połączą a cukier zrobi się zielony. Wysyp na blaszkę, równomiernie rozprowadź i odstaw na 24h. Następnego dnia przełóż do słoiczka, zamknij i możesz przechowywać taki cukier do 6 miesięcy.




źródło Jamie Oliver

9 komentarzy:

  1. Lubię miętowe smaki. Skusiłabym się na taki cukier. Fajnie wygląda. Drobno zmielony. Super! Idealny jako dodatek lub posypka do deserów. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować doskonale!
    Mam ochotę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł. Robiłam domowy cukier pomarańczowy i cytrynowy, ale o takim bym ni pomyślała. Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie rewelacja! W przyszłym roku na pewno zrobię, bo mięty u mnie w nadmiarze :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, muszę zrobić, bo to faktyczne przydatny dodatek do różnych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mięta typowo nie dla mnie ale ekstra pomysł :D Chyba skuszę się na zamianę mięty na pomarańczę i wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od jakiegoś czasu chcemy go zrobić tylko, że my dodatku mięty w deserach ne lubimy :P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...