Cukier miętowy to świetny dodatek do ciast czekoladowych, ciasteczek, do herbaty, gorącej czekolady, kawy, gofrów, pierniczków, koktajli i wiele, wiele innych smakowitości. Czyli wszędzie tam gdzie chcemy nadać lekkiej nutki mięty.
Składniki:
- pęczek mięty
- 200 g drobnego cukru
Do blendera włóż mięte i zmiksuj ją na drobno. Wsyp cukier i miksuj aż składniki się połączą a cukier zrobi się zielony. Wysyp na blaszkę, równomiernie rozprowadź i odstaw na 24h. Następnego dnia przełóż do słoiczka, zamknij i możesz przechowywać taki cukier do 6 miesięcy.
źródło Jamie Oliver
Lubię miętowe smaki. Skusiłabym się na taki cukier. Fajnie wygląda. Drobno zmielony. Super! Idealny jako dodatek lub posypka do deserów. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować doskonale!
OdpowiedzUsuńMam ochotę go zrobić.
Fajny i ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Robiłam domowy cukier pomarańczowy i cytrynowy, ale o takim bym ni pomyślała. Koniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńDla mnie rewelacja! W przyszłym roku na pewno zrobię, bo mięty u mnie w nadmiarze :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę zrobić, bo to faktyczne przydatny dodatek do różnych słodkości :)
OdpowiedzUsuńmięta typowo nie dla mnie ale ekstra pomysł :D Chyba skuszę się na zamianę mięty na pomarańczę i wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńależ musi pachnieć :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chcemy go zrobić tylko, że my dodatku mięty w deserach ne lubimy :P
OdpowiedzUsuń