10.11.2016

Sernik orzechowy z palonym masłem






           Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością orzechów w cieście i masie. Smak orzechów w serniku jest bardzo intensywny. A żeby go jeszcze podkręcić i zgłębić dodałam do masy serowej beurre noisette czyli masło orzechowe, które uzyskujemy podgrzewając masło do momentu aż nabierze jasnozłotego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielny i można nim poczęstować rodzinę i przyjaciół :D 



Składniki ciasto: 
  • 340 g mąki krupczatki 
  • 100 g zmielonych orzechów 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
Składniki nadzienie:
  • 200 g masła 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 330 g gęstego, naturalnego jogurtu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g zmielonych orzechów 
  • 2 łyżki wódki  

Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


              Na stolnice wysyp mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, proszek i dodaj masło wszystko razem pokrój/posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części 60% i 40%. Przełóż do worka i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej).
             Nadzienie: Mało rozpuść na średnim ogniu cały czas podgrzewaj. Na początku masło zacznie pyrkać po chwili przestanie i zacznie brązowieć. Masło przestań podgrzewać jak nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przestudź. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty.
            Większą połowę ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 25 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylej masę serową i zetrzyj pozostałe ciasto. piecz 60-70 minut. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.




11 komentarzy:

  1. Przepysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie musisz mnie na niego długo namawiać. Pyszny sernik. A tak właśnie za mną chodzi... Zjadłabym nawet teraz. Narobiłaś mi smaka. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym palonym masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernika orzechowego jeszcze nie robiłam :) Prezentuje się super apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny! Pewnie zjadłabym od razu pół blaszki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Toż to sernik marzenie! Wygląda bardzo apetycznie a aktualnie mamy fazę na orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Serników nigdy dość! Zjadłabym na pewno kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyobraź sobie co teraz czuje osoba, która uwielbia serniki i jest głodna? wspaniałe ciasto, pycha! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...