Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością orzechów w cieście i masie. Smak orzechów w serniku jest bardzo intensywny. A żeby go jeszcze podkręcić i zgłębić dodałam do masy serowej beurre noisette czyli masło orzechowe, które uzyskujemy podgrzewając masło do momentu aż nabierze jasnozłotego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielny i można nim poczęstować rodzinę i przyjaciół :D
Składniki ciasto:
- 340 g mąki krupczatki
- 100 g zmielonych orzechów
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 3 jajka
- 200 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 330 g gęstego, naturalnego jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g zmielonych orzechów
- 2 łyżki wódki
Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Na stolnice wysyp mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, proszek i dodaj masło wszystko razem pokrój/posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części 60% i 40%. Przełóż do worka i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej).
Nadzienie: Mało rozpuść na średnim ogniu cały czas podgrzewaj. Na początku masło zacznie pyrkać po chwili przestanie i zacznie brązowieć. Masło przestań podgrzewać jak nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przestudź. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty.
Większą połowę ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 25 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylej masę serową i zetrzyj pozostałe ciasto. piecz 60-70 minut. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Przepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie musisz mnie na niego długo namawiać. Pyszny sernik. A tak właśnie za mną chodzi... Zjadłabym nawet teraz. Narobiłaś mi smaka. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym palonym masłem:)
OdpowiedzUsuńTy kusicielko :)
OdpowiedzUsuńWow, boski! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńSernika orzechowego jeszcze nie robiłam :) Prezentuje się super apetycznie <3
OdpowiedzUsuńŚwietny! Pewnie zjadłabym od razu pół blaszki :D
OdpowiedzUsuńciekawy sernik :)
OdpowiedzUsuńToż to sernik marzenie! Wygląda bardzo apetycznie a aktualnie mamy fazę na orzechy :D
OdpowiedzUsuńSerników nigdy dość! Zjadłabym na pewno kawałek;)
OdpowiedzUsuńwyobraź sobie co teraz czuje osoba, która uwielbia serniki i jest głodna? wspaniałe ciasto, pycha! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń