Przejdź do głównej zawartości

Sernik orzechowy z palonym masłem






           Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością orzechów w cieście i masie. Smak orzechów w serniku jest bardzo intensywny. A żeby go jeszcze podkręcić i zgłębić dodałam do masy serowej beurre noisette czyli masło orzechowe, które uzyskujemy podgrzewając masło do momentu aż nabierze jasnozłotego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przepis jest na dużą blaszkę, jest podzielny i można nim poczęstować rodzinę i przyjaciół :D 



Składniki ciasto: 
  • 340 g mąki krupczatki 
  • 100 g zmielonych orzechów 
  • 200 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 g cukru pudru 
  • 3 jajka 
Składniki nadzienie:
  • 200 g masła 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 330 g gęstego, naturalnego jogurtu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g zmielonych orzechów 
  • 2 łyżki wódki  

Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


              Na stolnice wysyp mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, proszek i dodaj masło wszystko razem pokrój/posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części 60% i 40%. Przełóż do worka i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej).
             Nadzienie: Mało rozpuść na średnim ogniu cały czas podgrzewaj. Na początku masło zacznie pyrkać po chwili przestanie i zacznie brązowieć. Masło przestań podgrzewać jak nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przestudź. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty.
            Większą połowę ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 25 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylej masę serową i zetrzyj pozostałe ciasto. piecz 60-70 minut. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.




Komentarze

  1. Przepysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie musisz mnie na niego długo namawiać. Pyszny sernik. A tak właśnie za mną chodzi... Zjadłabym nawet teraz. Narobiłaś mi smaka. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym palonym masłem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernika orzechowego jeszcze nie robiłam :) Prezentuje się super apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny! Pewnie zjadłabym od razu pół blaszki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Toż to sernik marzenie! Wygląda bardzo apetycznie a aktualnie mamy fazę na orzechy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Serników nigdy dość! Zjadłabym na pewno kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyobraź sobie co teraz czuje osoba, która uwielbia serniki i jest głodna? wspaniałe ciasto, pycha! pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz