Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem mąki gryczanej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie musi dojrzewać i długo zachowuje swoją świeżość.
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
- 200 g cukru
- 4 średnie jajka temp. pokojowa
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml letniego mleka
- 125 ml oleju
- 110 g dżemu np. czarna porzeczka, truskawka
Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.
W misce wymieszaj mąki, kakao, sodę i przyprawy. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Cienkim strumykiem wlej olej. Ubijając na najniższych obrotach dodawaj na przemian mąki, mleko i dżem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180*C około 50-55 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudź a następnie wyjmij z foremki i przestudź do końca. Polej czekoladą albo oprósz cukrem pudrem.
Sama w bardzo podobny sposób robię piernik. Jednak akurat ja dodaję miodzik. Pyszna propozycja. Idealna, gdy wkraczamy w ten przedświąteczny czas :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Smakowicie się prezentuje, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńDodatek gryczanej to świetny pomysł bo bardzo lubimy korzenne klimaty ze smakiem tej mąki :) No i koniecznie z powidłami lub dżemem ^^
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny piernik, bardzo podoba mi się dodatek mąki gryczanej :)
OdpowiedzUsuńMmmm, zaczynam robić się głodna. Piernik wygląda perfekcyjnie!:)
OdpowiedzUsuńTy jak zawsze kusisz takimi pysznościami... I teraz będę musiała go zrobić :)
OdpowiedzUsuńHmm, pięknie musiało pachnieć :D
OdpowiedzUsuń