22.11.2016

Łatwy piernik bez miodu




                Pyszny i puszysty piernik z dodatkiem mąki gryczanej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie musi dojrzewać i długo zachowuje swoją świeżość.


Składniki: 
  • 150 g mąki gryczanej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków 
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 
  • 200 g cukru 
  • 4 średnie jajka temp. pokojowa 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 ml letniego mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 110 g dżemu np. czarna porzeczka, truskawka 

Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


                  W misce wymieszaj mąki, kakao, sodę i przyprawy. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier i  cukier waniliowy. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będą wyczuwalne grudki cukru. Cienkim strumykiem wlej olej. Ubijając na najniższych obrotach dodawaj na przemian mąki, mleko i dżem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180*C około 50-55 minut (do suchego patyczka). Lekko przestudź a następnie wyjmij z foremki i przestudź do końca. Polej czekoladą albo oprósz cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. Sama w bardzo podobny sposób robię piernik. Jednak akurat ja dodaję miodzik. Pyszna propozycja. Idealna, gdy wkraczamy w ten przedświąteczny czas :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodatek gryczanej to świetny pomysł bo bardzo lubimy korzenne klimaty ze smakiem tej mąki :) No i koniecznie z powidłami lub dżemem ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny piernik, bardzo podoba mi się dodatek mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, zaczynam robić się głodna. Piernik wygląda perfekcyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty jak zawsze kusisz takimi pysznościami... I teraz będę musiała go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, pięknie musiało pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...