27.11.2016

Keks z bananami





             Bardzo lubię keksy w szczególności te z dużą ilością orzechów. Dzisiaj zapraszam na keks z dodatkiem bananów. Banany są wyczuwalne a w połączeniu z bakaliami ciasto w smaku zyskuje. Jest przepyszne, wilgotne i lekko korzenne.Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec na ostatnią chwilę, tak na szybko :D 


Składniki: 

  • 220 g mąki 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 banany 
  • 100 g kandyzowanych owoców 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów 
  • 50 g rodzynek 
 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


            Banany rozgnieć widelcem,  wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Wszystkie składniki oprócz bakali włóż do miski i miksuj na średnich obrotach 2-3 minuty. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-55 minut w 180*C.






6 komentarzy:

  1. Moje smaki! Kocham ciasta z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelakie ciasta z bananami to nie lada gratka dla mnie. Lubię takie smaki i szczerze mówiąc pewnie zjadłabym kilka kawałków naraz tych pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z bananami znam tylko mufinki ale keks wyglada cudownie i pewnie smakuje nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy domowego keksu a patrząc na Twój wypiek mamy czego żałować :P

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...