Przejdź do głównej zawartości

Keks z bananami





             Bardzo lubię keksy w szczególności te z dużą ilością orzechów. Dzisiaj zapraszam na keks z dodatkiem bananów. Banany są wyczuwalne a w połączeniu z bakaliami ciasto w smaku zyskuje. Jest przepyszne, wilgotne i lekko korzenne.Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec na ostatnią chwilę, tak na szybko :D 


Składniki: 

  • 220 g mąki 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 180 g cukru 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
  • sok z jednej cytryny 
  • 2 banany 
  • 100 g kandyzowanych owoców 
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów 
  • 50 g rodzynek 
 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą.


            Banany rozgnieć widelcem,  wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Wszystkie składniki oprócz bakali włóż do miski i miksuj na średnich obrotach 2-3 minuty. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-55 minut w 180*C.






Komentarze

  1. Moje smaki! Kocham ciasta z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelakie ciasta z bananami to nie lada gratka dla mnie. Lubię takie smaki i szczerze mówiąc pewnie zjadłabym kilka kawałków naraz tych pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z bananami znam tylko mufinki ale keks wyglada cudownie i pewnie smakuje nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy domowego keksu a patrząc na Twój wypiek mamy czego żałować :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz