Bardzo lubię keksy w szczególności te z dużą ilością orzechów. Dzisiaj zapraszam na keks z dodatkiem bananów. Banany są wyczuwalne a w połączeniu z bakaliami ciasto w smaku zyskuje. Jest przepyszne, wilgotne i lekko korzenne.Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i można je upiec na ostatnią chwilę, tak na szybko :D
Składniki:
- 220 g mąki
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 250 g jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- sok z jednej cytryny
- 2 banany
- 100 g kandyzowanych owoców
- 100 g drobno pokrojonych orzechów
- 50 g rodzynek
Banany rozgnieć widelcem, wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Wszystkie składniki oprócz bakali włóż do miski i miksuj na średnich obrotach 2-3 minuty. Dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-55 minut w 180*C.
Mniam jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Kocham ciasta z bananami :)
OdpowiedzUsuńWszelakie ciasta z bananami to nie lada gratka dla mnie. Lubię takie smaki i szczerze mówiąc pewnie zjadłabym kilka kawałków naraz tych pyszności. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńZ bananami znam tylko mufinki ale keks wyglada cudownie i pewnie smakuje nieziemsko!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy domowego keksu a patrząc na Twój wypiek mamy czego żałować :P
OdpowiedzUsuń