Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka z makiem






             Niesamowicie kruche, niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka. W świątecznym klimacie z dodatkiem maku, zanurzone w czekoladzie :D Są przepyszne, polecam!



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki + do podsypania 
  • 60 g maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wódki 
  • szczypta soli 
  • 6-7 łyżek mleka (ekstrakt waniliowy można zastąpić mlekiem) 
 foremka w kształcie gwiazdki albo serca



           W misce wymieszaj mąki, proszek i mak. W osobnej misce ucieraj masło z cukrem, dodawaj po jednym żółtku a na koniec wsyp mąkę. Wymieszaj i przełóż na blat oprószony mąką. Zagnieć ciasto jeśli będzie trzeba dosyp mąki. Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj (najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu). Wytnij ciastka i ułóż je w foremce wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po wyjęciu z piekarnika zostaw jeszcze ciastka na blaszce tak 2 minuty.
Polewa: Czekoladę połam i razem z pozostałymi składnikami włóż do miski. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski), mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Maczaj ciastko do połowy i układaj na pergaminie. Odstaw do stwardnienia czekolady.



Komentarze

  1. Cudne! Wprowadzają w świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalne! Piękne gwiazdeczki. Uwielbiam wszystkie propozycje z makiem. A to jest po prostu obłędny wariant - zarówno pod względem wyglądu (na medal) jak i smaku zapewne. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudnie. świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne i wyglądają cudnie. Tak naprawde to miła alternatywa dla pierników. Dla mnie super bo moi domownicy nie wszyscy kochają pierniki świąteczne! Przepis warty zanotowania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało świętami<3 Przeurocze gwiazdeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. 200 g masła? pierwszy składnik? bo chyba jednej literki brakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. trzy słowa: wspaniałe, piękne, idealne. kształt gwiazdki - śliczny : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie, mak zawsze poprawia wygląd każdej słodkości;))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz