29.11.2016

Kruche ciastka z makiem






             Niesamowicie kruche, niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka. W świątecznym klimacie z dodatkiem maku, zanurzone w czekoladzie :D Są przepyszne, polecam!



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 100 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki + do podsypania 
  • 60 g maku 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo wódki 
  • szczypta soli 
  • 6-7 łyżek mleka (ekstrakt waniliowy można zastąpić mlekiem) 
 foremka w kształcie gwiazdki albo serca



           W misce wymieszaj mąki, proszek i mak. W osobnej misce ucieraj masło z cukrem, dodawaj po jednym żółtku a na koniec wsyp mąkę. Wymieszaj i przełóż na blat oprószony mąką. Zagnieć ciasto jeśli będzie trzeba dosyp mąki. Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj (najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu). Wytnij ciastka i ułóż je w foremce wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po wyjęciu z piekarnika zostaw jeszcze ciastka na blaszce tak 2 minuty.
Polewa: Czekoladę połam i razem z pozostałymi składnikami włóż do miski. Postaw ją nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski), mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Maczaj ciastko do połowy i układaj na pergaminie. Odstaw do stwardnienia czekolady.



11 komentarzy:

  1. Cudne! Wprowadzają w świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalne! Piękne gwiazdeczki. Uwielbiam wszystkie propozycje z makiem. A to jest po prostu obłędny wariant - zarówno pod względem wyglądu (na medal) jak i smaku zapewne. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudnie. świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie fajne i wyglądają cudnie. Tak naprawde to miła alternatywa dla pierników. Dla mnie super bo moi domownicy nie wszyscy kochają pierniki świąteczne! Przepis warty zanotowania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało świętami<3 Przeurocze gwiazdeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  6. 200 g masła? pierwszy składnik? bo chyba jednej literki brakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. trzy słowa: wspaniałe, piękne, idealne. kształt gwiazdki - śliczny : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie, mak zawsze poprawia wygląd każdej słodkości;))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...