Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurczakiem i fetą





              Czasami przychodzi taki czas w szczególności zimą to nabieram ochoty na sałatki z sosem majonezowym np.tradycyjna jarzynowa, gyros itp. Tym razem chciałam przygotować coś innego, pomieszać smaki sera z kurczakiem, świeżych warzyw z tymi z puszki. I wyszło bardzo, bardzo smacznie. Koniecznie do powtórzenia na święta albo sylwestra.



Składniki: 
  • 1 pierś z kurczaka 
  • ulubiona przyprawa do kurczaka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 200 g sera feta 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • mała puszka kukurydzy 212 g 
  • mała puszka groszku 212 g 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 25 g kiełków rzodkiewki 
sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu  
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1/4 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku 
  • 1 łyżka drobno pokrojonej pietruszki 
  •  sól, pieprz


           Sos:  w miseczce wymieszaj jogurt, ketchup, majonez, czosnek i natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą i podsmaż. Przestudź. Czerwona paprykę, ser, seler i cebule pokrój w kostkę. Groszek i kukurydzę odsącz na sitku. Wszystkie warzywa, ser włóż do miski polej sosem i wymieszaj. Włóż do lodówki  na minut 30 minut do przegryzienia się smaków. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.




Komentarze

  1. Takiego połączenia smakowego chyba jeszcze nie próbowałam. Lubię zarówno sałatki z kurczakiem, jak i te z fetą, więc taka propozycja mi się podoba.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz