06.11.2016

Podrabiane rogale marcińskie






           Dzisiaj babcia Genia dzieli się z nami swoim przepisem na rogale.Podrabiane rogale marcińskie są naprawdę bardzo zacne! Może i nie przypominają oryginału ale w smaku bardzo dobre. Ciasto po wyrobieniu wkładamy do zimnej wody i czekamy aż wypłynie. Po upieczeniu wychodzi bardzo mięciutkie i delikatne.Rogale nadziewane są mieszanką bułki tartej i orzechów. Nadzienie obiega od oryginału ale tak samo wciąga i uzależnia. Pyszne, polecam! 
Przepis i wykonanie Babcia Eugenia



Składniki ciasto:
  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Składniki nadzienie:
  • 70 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 100 g bułki tartej 
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 
  • olejek migdałowy 

Dodatkowo: jajko do posmarowania, cukier puder i orzechy do dekoracji


            Nadzienie: Rozpuść masło dodaj cukier, wodę, bułkę tartą, kakao, olejek i zagotuj. Wsyp orzechy i wymieszaj.
           Do ciepłego mleka wsyp cukier i pokrusz drożdże. Wymieszaj i odstaw. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj masło, żółtko i sól wszystko razem posiekaj. Wlej drożdże i porządnie zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do  worka foliowego dobrze zamknij i włóż do zimnej wody tak żeby całe się zanurzyło. Poczekaj aż wypłynie. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij trójkąty, nałóż nadzienie i zwiń. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w 180*C na jasny złoty kolor 20-25 minut.
      
Z cukru pudru zrób gęsty lukier, posmaruj rogale i posyp grubo posiekanymi orzechami.






14 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym sobie takich pysznych rogalików

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie mamy szans na upieczenie własnych rogali :( Te kupne mogą nas rozczarować ale takie zrobione przez Ciebie na pewno by nam smakowały! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą być i podrabiane, są piękne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i podrabiane ale wyglądają pięknie.
    Ja jeszcze nigdy nie odważyłam się zrobić prawdziwych marcińskich rogali.
    Może Twój przepis jest tym, którego szukałam?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem z Poznania. Nie pogardziłabym :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ja uwielbiam te rogale. Teraz wiele jest niesmacznych podróbek. Ale Twoja propozycja z pewnością jest pyszna. Tak zresztą wygląda. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego ciasta. Jestem bardzo ciekawa jego smaku!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te podrabiane też są dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Żeby tradycji stała sie zadość w dzień św. Marcina wypróbowalam Twój przepis. Rogale wyszły super: ciasto ekstra (pierwszy raz robiłam takie ciasto drożdżowe), a farsz... Zakochałam sie w nim! Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super cieszę się :D Babcia Genia będzie zadowolona :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...