Często jest tak że zostają nam ziemniaki z obiadu i jest ich za mało na kopytka albo placki i buch ziemniaki lądują w koszu. A można je w łatwy sposób wykorzystać i zrobić paluchy. Paluch są bardzo kruche i delikatne świetnie nadawać się będą jako przekąska do piwa, do pochrupania przez dzieciaki albo jako dodatek do zup.
Składniki:
- 250 g mąki luksusowej albo poznańskiej + do podsypania
- 250 g mączystych ziemniaków np. bryza, ibis
- 220 g masła temp. pokojowa
- sól
- jajko
- mak, kminek albo inne przyprawy do posypania
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odparuj i przestudź (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej). Ziemniaki zmiel albo zblenduj na gładkie puree. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj ziemniaki, masło i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko zagnieć, jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić podsyp odrobiną mąki. Podziel ciasto na małe kawałki i uformuj 15-20 cm wałeczki (kształt palucha zależy od ciebie). Paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i piecz w 180*C przez 20-25 minut wierzch powinien mieć brązowy kolor. Chwilę przestudź w foremce a następnie przełóż na kratkę.
Bardzo fajne te paluchy, świetna przekąska dla wszystkich :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie powiedziałabym na pierwszy rzut oka, że są ziemniaczane. A to dopiero zaskoczenie. Chcę ich spróbować! :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, aż chcę schrupać monitor ;)
OdpowiedzUsuńPorywam kilka do herbatki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł do wykorzystania ziemnaiczków
OdpowiedzUsuńMmm, ale fajne! Już je sobie wyobrażam z hummusem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki paluchy, szczególnie do piwa : )
OdpowiedzUsuńRewelacyjna przekąska! Super pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu :)
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami nigdy nie robiłam, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy te paluchy robić z mąki z ciecierzycy :) I najfajniejsze jest to, że za każdym razem można dodać inne przyprawy :D
OdpowiedzUsuńŚwietne paluchy! Bardzo w moim guście:D
OdpowiedzUsuń