02.11.2016

Paluchy ziemniaczane






          Często jest tak że zostają nam ziemniaki z obiadu i jest ich za mało na kopytka albo placki i buch ziemniaki lądują w koszu. A można je w łatwy sposób wykorzystać i zrobić paluchy. Paluch są bardzo kruche i delikatne świetnie nadawać się będą jako przekąska do piwa, do pochrupania przez dzieciaki albo jako dodatek do zup.



Składniki: 
  • 250 g mąki luksusowej albo poznańskiej + do podsypania
  • 250 g mączystych ziemniaków np. bryza, ibis 
  • 220 g masła temp. pokojowa 
  • sól 
  • jajko 
  • mak, kminek albo inne przyprawy do posypania 



             Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i  ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odparuj i przestudź (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej). Ziemniaki zmiel albo zblenduj na gładkie puree. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj ziemniaki, masło i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko zagnieć, jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić podsyp odrobiną mąki. Podziel ciasto na małe kawałki i uformuj 15-20 cm wałeczki (kształt palucha zależy od ciebie). Paluchy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i piecz w 180*C przez  20-25 minut wierzch powinien mieć brązowy kolor. Chwilę przestudź w foremce a następnie przełóż na kratkę.




11 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te paluchy, świetna przekąska dla wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu nie powiedziałabym na pierwszy rzut oka, że są ziemniaczane. A to dopiero zaskoczenie. Chcę ich spróbować! :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale, aż chcę schrupać monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł do wykorzystania ziemnaiczków

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, ale fajne! Już je sobie wyobrażam z hummusem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam taki paluchy, szczególnie do piwa : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna przekąska! Super pomysł na wykorzystanie ziemniaków z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z ziemniakami nigdy nie robiłam, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy te paluchy robić z mąki z ciecierzycy :) I najfajniejsze jest to, że za każdym razem można dodać inne przyprawy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne paluchy! Bardzo w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...