Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z tortellini







Składniki: 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 300 g tortellini ze szpinakiem 
  • 200 g sera feta 
  • 70-100 g rukoli 
  • mały pęczek szczypiorku albo mała, czerwona cebula 
  • 30-50 g bazyliowego pesto 
  • sól i pieprz 

         Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu, lekko przestudź. Awokado obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na pół a ser feta pokrój w kostkę.  Na półmisku ułóż rukolę, awokado, pomidorki, ser i tortellini. Posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, oprósz solą i pieprzem. Na koniec sałatkę polej pesto.






Komentarze

  1. Super! A masz jakiś pomysł, czym zastąpić awokado?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz awokado to po prostu go nie dodawaj. A jeśli chcesz zamienić to wybierz coś co lubisz np. czerwona papryka, pieczony bakłażan, zielony ogórek, szparagi, gruszka pokrojona w plasterki. Do sałatki świetnie pasuje mini mozzarella.

      Usuń
  2. Przepyszna sałatka Olu!!!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Głodna siedzę w pracy. Zjadłabym z chęcią taką sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetycznie wygląda ta sałatka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet bez tortellini sałatka świetnie by smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi mega! Uwielbiam te makaronowe pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama robiłaś bazyliowe pesto ? Bardzo ładnie wyglądają Twoje zdjęcia ;)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często robię sama a jak mam miej czasu to kupuje :D

      Usuń
  8. moja sałatka z tych pierożków wygląda całkiem inaczej..
    ahh.. Twoja jest bardzo apetyczna i lekka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowita!
    Nigdy nie robiłam sałatki z pierożkami, ale chętnie bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeny, jak ona pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna taka sałatka, ciekawy pomysł i pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialna, polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz