Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.
Składniki:
- 330 g przesianej mąki
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo)
- 200 ml oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy
- 120 g żurawiny
Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm
Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWygląda na fajnie wilgotną, a to lubię najbardziej w babkach :)
OdpowiedzUsuńWow, taka babka musi smakować niesamowicie! *.*
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :)
Jeszcze nigdy nie jadłyśmy świeżej żurawiny :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda baaardzo smacznie!
Cudowna babeczka :-) ciekawa jestem smaku, z jednej strony słodycz a z drugiej kwaśny smak i goryczka żurawiny, jak dla mnie połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńtakie szybkie przepisy sprawdzają się najlepiej - uwielbiam je za prostotę i pewność, że się uda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobrą (!) babkę maczaną w mleku <3 Twoja zapewne taka jest :D
OdpowiedzUsuńMniam! Babeczka wygląda super smacznie. Babki zazwyczaj piekę na Wielkanoc, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec sobie teraz. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba struktura tego ciasta, wygląda na niezwykle puszyste, ale też wilgotne:))
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia :) Ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuń