Przejdź do głównej zawartości

Ekspresowa babka z żurawiną






          Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.



Składniki:
  • 330 g przesianej mąki 
  • 200 g drobnego cukru do wypieków 
  • 500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo) 
  • 200 ml oleju 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • odrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy 
  • 120 g żurawiny 

Foremka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cm


           Formę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki  oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Wygląda na fajnie wilgotną, a to lubię najbardziej w babkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, taka babka musi smakować niesamowicie! *.*
    Genialny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłyśmy świeżej żurawiny :)
    Babka wygląda baaardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna babeczka :-) ciekawa jestem smaku, z jednej strony słodycz a z drugiej kwaśny smak i goryczka żurawiny, jak dla mnie połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie szybkie przepisy sprawdzają się najlepiej - uwielbiam je za prostotę i pewność, że się uda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dobrą (!) babkę maczaną w mleku <3 Twoja zapewne taka jest :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Babeczka wygląda super smacznie. Babki zazwyczaj piekę na Wielkanoc, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec sobie teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba struktura tego ciasta, wygląda na niezwykle puszyste, ale też wilgotne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe zdjęcia :) Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz