Przejdź do głównej zawartości

Pieczone powidła z malinami doprawione rozmarynem





        Kolejne pyszne powidełka pieczone w piekarniku. Nie potrzeba dużo stać i mieszać w garnku wystarczy wrzucić do foremki i upieką się same :D Śliwki w połączeniu z malinami i rozmarynem smakują wyśmienicie. Nie przejmujcie się rozmaryn tu nie dominuje, dodaje tylko lekkiego posmaku i podkreśla kwaskowatość mali. Pychotka, mówię Wam :D
Dodam jeszcze, że powidła wyszły bardzo gęste i nie ma potrzeby dodawania agaru, pektyny czy cukru żelującego.



Składniki:
  • 1 kg wypestkowanych śliwek (najlepiej małe węgierki)
  • 250 g malin 
  • 100-120 g cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 

        Śliwki i maliny ułóż na dużej foremce. Posyp cukrem, rozmarynem i delikatnie wszystko przemieszaj. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C (dolna grzałka i termoobieg). Od czasu do czasu przemieszaj i piecz około 60 minut, aż śliwki się rozpadną. Następnie przełóż wszystko do garnka, foremkę zalej odrobiną wody wymieszaj i przelej do owoców. Całość zblenduj. Przełóż do wyparzonych gorących słoików, zakręć i ułóż do góry dnem.





Komentarze

  1. Bie bardzo lubię powidła, ale takie połączenie na pewno muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas powidła własnie się robią ale malin nigdy nie dodawałyśmy :) Świetny pomysł, wypróbujemy następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego! Ładne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!
    Rok temu robiłam pieczone konfitury z samych śliwek z porto.
    Połączę tym razem z innymi owocami.
    Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, że powidła można robić w taki sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie intrygujące, jestem bardzo ciekawa, jak smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki i rozmaryn super, bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam o dżemie z pieczonych owoców! Kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie powidła to bym zjadła z apetytem, może ze świeżo upieczoną chałką :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi pysznie
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie i pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O proszę, jakie ładne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy pomysł, tak jeszcze powideł nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie słyszałam wcześniej o pieczonych powidłach, ale pomysł jest superowy! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię domowe powidła. Połączenie śliwek i malin jeszcze nie testowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi się ich sposób przygotowania! tzw dla leniuchów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok