Przejdź do głównej zawartości

Mus jabłkowy z imbirem






         Tradycyjny mus z jabłek wzbogaciłam o smak imbiru, który dodaje orzeźwienia, lekkiej ostrości a i posiada dużo właściwości zdrowotnych. Jak każdy mus świetnie pasuje i na kanapki, i do ciasta, owsianki, jaglanki co tam chcecie. Mniam :D


Składniki: 
  • 3 kg jabłek 
  • około 100 ml wody 
  • 60 g imbiru 
  • cukier do smaku  

        Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki.Włóż do garnka i wlej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną. Garnka nie przykrywaj a jeśli jabłka są mało soczyste dodaj jeszcze odrobinę wody. Obierz imbir (najlepiej małą łyżeczką) i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jabłek. Podgrzewaj jeszcze chwilę a następnie zblenduj na gładki mus. Gotuj jeszcze z 10 minut niech sok odparuje a mus zgęstnieje. Ilość cukru zależy od gatunku jabłek, dojrzałości i naszych upodobań. Gdy mus będzie gotowy przełóż do wyparzonych słoików. Mus należy pasteryzować Tutaj znajdziesz instrukcje jak to zrobić.




Komentarze

  1. bardzo lubię taki domowy mus jabłkowy, ale z imbirem jeszcze nie robiłam :) to musi być super dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :-) poproszę jedną porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka + cynamon oraz jabłka + imbir, dla mnie to połączenia idealne! Muszę sobie zrobić taki mus!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubie imbiru i mam na niego uczulenie, ale myślę, że bez niego tez da radę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować z imbirem, do tej pory robiłam mus jabłkowy z cynamonem :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  6. o mamusiu.. taki cudeńko zamknięte w słoiczku.. <3 mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  7. jak przychodzi jesień zaczynam dodawać imbir do czego się da:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to połączenie. Mam na szczęście jeszcze zapasy takiego musu z zeszłego roku bo niestety nasze jabłonie w tym roku zastrajkowały i nie maja ani jednego jabłka :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak przekonamy sie do imbiru to pomyślimy nad takim przepisem :P

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować, teraz jak chorowałam, to piłam dużo herbaty z imbirem i cytryną, bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszotka :D i jakie cudowne zdjęcia <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam imbir super wiki, idealne na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na zimną jesienną porę taki mus to zdecydowanie "must have" ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Po pierwsze doskonały mus, po drugię piękne zdjęcie i po trzecie super koszyk, też bym taki chciała mieć ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz