Przejdź do głównej zawartości

Sernik z jabłkami






         Świetny sernik na kruchym, delikatnym, maślanym cieście. Z moimi ulubionymi jabłkami antonówka. Do jesiennej, ciepłej herbatki idealny :D



Składniki:

Kruche ciasto:
  • 180 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 g masła 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
 Piana:
  • 5 białek 
  • 160 g drobnego cukru 
 Masa serowa:
  • 180 g masła temp. pokojowa 
  • 180 g drobnego cukru albo 200 g cukru pudru
  • 1 kg twarogu z wiaderka 
  • 4 jajka 
  • 2 budynie śmietankowe albo 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru waniliowego 
 Dodatkowo 4-5 sztuk średniej wielkości jabłek (u mnie antonówka)


Foremka: 36x24 cm



         Ciasto: Mąki wysyp na stolnice, dodaj masło pokrojone w kostkę i pozostałe składniki. Całość zagnieć. Ciasto podziel na dwie części 80% i 20%. Tą mniejszą porcje zawiń w folię i włóż do zamrażarki. A większą wylep dno foremki.
         Ser: Masło ucieraj z cukrem, następnie na zmianę dodawaj ser i jajka. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Na masie serowej ułóż plasterki obranych jabłek.
         Piana: Ubij białka na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili, aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Piane rozłóż równomiernie na jabłkach. Na wierzch zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piecz około 70 minut w 170*C. Na wierzchu ciasto powinno mieć jasny złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku.





Komentarze

  1. Ale fantastyczne ciasto! I cudowna paterka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Połączenie sera z jabłkami sprawdza się idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernika z jabłkami jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasze ulubione ciacha to zdecydowanie sernik oraz jabłecznik czy też szarlotka. Takie połączenie jest dla nas wprost idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak szarlotka! Serio! :D Toż to połączenie moich 2 ukochanych ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :) Serniki to moje ulubione "ciasta", a taki mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. po prostu boski i jeszcze z moimi kochanymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kompromis między wiecznym dylematem: szarlotka czy sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trudno się oprzeć, mniam :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. sernika z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam :D
    Ale musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie! :)
    Taki sernik musi być obłędny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Super połączenie, jabłka i sernik, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok