Ciasto bez jajek, jajka zastąpiły nam banany a zamiast mleka użyłam zwykłej wody. Zamiast cukru trzcinowego możemy ze spokojem użyć dowolnego, naturalnego słodzika. Ciasto jest niesamowicie wilgotne, pachnące przyprawami, zdrowe i na pewno świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- sok z 1/4 cytryny
- 220 g cukru trzcinowego
- 250 ml oleju
- 300 ml wody
- 350 g startej na dużych oczkach marchewki
- 340 g mąki z pełnego przemiału typ. 1850
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem
W misce rozgnieć banany i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, olej i wodę. Porządnie wymieszaj albo zmiksuj. Dołóż marchewkę i wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i przyprawy korzenne. Suche składniki wsyp do mokrych, połącz i przelej do foremki. Piecz do suchego patyczka w 180*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut.
świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Z chęcią wykorzystam przepis :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńIdealne na każdą okazję.
Uwielbiam ciasta z bananami :) Ciekawi mnie takie połączenie z marchewką :)
OdpowiedzUsuńSłodziutkie i pyszniutkie, polecam :D
UsuńDziś testowałyśmy ciasto marchewkowe z Biedronki, smaczne ale patrząc na Twój wypiek to chętnie byśmy się zamieniły xD
OdpowiedzUsuńAle pychota! :D
OdpowiedzUsuńMarchew? Banany? Kurdę, to musi być superowe w smaku! Robię :D
OdpowiedzUsuńI to wilgotne wnętrze, najlepsze<3
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale ciasta marchewkowego nigdy nie jadłam :) Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho.
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne, czy można chcieć czegoś więcej :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńWygląda na takie perfekcyjnie wilgotne, poproszę kawałek <3
OdpowiedzUsuńciacho jest na pewno smaczne! lubię takie! są zdrowe, pachnące i pyszne!
OdpowiedzUsuńjak patrze na Twoje zdjęcia to coś czuje, że zaczyna się sezon na aromatyczne ciasto marchewkowe. Uwielbiam
OdpowiedzUsuń