Przejdź do głównej zawartości

Sernik bananowo-malinowy na zimno






         Jeśli soki, dżemy i inne zaprawy z malin już zrobiliście to może warto wykorzystać te ostatnie jesienne maliny na ciasto? :D Zapewniam, że nie byle jakie :D Wyjątkowy delikatny sernik połączony z puree bananowym, do tego maliny i wierzchołek z bitej śmietany. Całość na kruchym ciasteczkowym spodzie. Rozpusta!




Składniki: 

Spód:
  • 260g czekoladowych markiz np. Hit
  • 50 g rozpuszczonego masła 
Nadzienie:
  • 100 g białej czekolady 
  • 220 g jogurtu naturalnego 
  • 800 g serka naturalnego homo 
  • 4 dojrzałe banany 
  • 3 łyżki cukru pudru  
  • 7 łyżeczek żelatyny 
  • 300 g świeżych malin 
Wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki  
  • jeśli sernik dłużej postoi to 2 łyżeczki żelatyny albo dwa śmietan-fixy 
  • świeże maliny do dekoracji i ew. sok malinowy 

Tortownica: 24-26 cm


         Spód: Ciastka bardzo drobno pokrusz/zmiel, wlej rozpuszczone masło i wymieszaj. Okruszki wysyp na dno foremki, dociśnij i włóż do lodówki.
          Nadzienie: Banany rozgnieć na papkę. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż czekoladę, jogurt, serek, banany i cukier. Wszystko porządnie zmiksuj aby całość się połączyła.
Żelatynę zalej jak najmniejszą ilością wody, wymieszaj i poczekaj niech napęcznieje. Następnie podgrzej żeby się rozpuściła. Delikatnie przestudź nie może być ani za ciepła ani za zimna. Mieszając nadzienie wlewaj cienkim strumykiem żelatynę.Na ciasteczkowym spodzie ułóż maliny i wylej nadzienie serowe. Włóż do lodówki
        Wierzch: Śmietanę ubij na sztywno (najlepiej przed podaniem). Jeśli sernik będzie stał dłużej niż jeden dzień proponuję dodać do śmietany rozpuszczoną żelatynę albo śmietan-fix jeśli używasz. Śmietanę wyłóż na sernik i ułóż świeże maliny. Dodatkowo możesz polać sokiem malinowym.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.







Komentarze

  1. Ojoj ale cudne. I z pewnością pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I ta chmurka śmietankowa na wierzchu... cudownie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudeńko! Wygląda przepięknie i na pewno smakuje przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuje :) I ta śmietanka! Super pomysł na wykorzystanie ostatnich malinek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ładnie wygląda :) tak delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja malin w tym roku nie jadłam :( Kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamusiu ależ smakowicie się prezentuje *.*
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko, co tu musi być za smak! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik prezentuje się świetnie, bogato. Ta masa śmietany;D

    OdpowiedzUsuń
  10. aż ślinka cieknie! takie cudo mogłabym zjeść sama całe w 5 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastycznie wygląda, cudne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm... wygląda królewsko :) Z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki pyszny sernik mnie zauroczył. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok