Przejdź do głównej zawartości

Dżem z cukinii






      Jeśli chodzi o dżem z cukinii to mój pierwszy raz, ale nie ostatni :D Cukinia w przetworach na słodko sprawdziła się rewelacyjnie a z dodatkiem owoców jest ledwo wyczuwalna. Polecam!


Składniki:
  • 1 kg małych cukinii 
  • 1 kg brzoskwiń 
  • 1/2 kg jabłek 
  • około 1 szklanki cukru trzcinowego*
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • sok z 1/2 cytryny 


         Cukinię obierz, przetnij na pół i łyżeczką wydrąż środek z pestkami. Drobno pokrój. Brzoskwinie i jabłka obierz wymnij pestki i drobno pokrój. Cukinie i owoce włóż do garnka zasyp cukrem, wlej odrobinę wody i postaw niech się podgrzewa do chwili aż wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj na papkę i podgrzewaj jeszcze chwilę około 20 minut (nie przykrywaj niech sok odparuje). Dopraw sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Gorący dżem włóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

* Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych i od tego czy owoce są bardzo dojrzałe.





Komentarze

  1. Piękne słoiczki!
    A dżemy z cukunii, dyni, kabaczka bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny dżem! domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinię od lat zamykam w słoiczki z różnymi dodatkami. Jest pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już dżem z cukinii, ale samej. Twoja propozycja, by dodać inne owoce podoba mi się dużo bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem bardzo ciekawa smaku tego dżemu!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, nigdy nie próbowałam dżemu z cukinii :) Bardzo jestem ciekawa smaku :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłyśmy taki dżemik z cukinii z dodatkiem owoców :) Bardzo ciekawy i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To dla mnie zupełna nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A z tyłu nawłoć, którą też mam w wazonie i popijam z niej herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robiłam w tym roku, ale tylko z cukinii i tez jest przepyszny, Twój wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawie skomponowałaś składniki. Musze spróbować, bo intryguje mnie jak smakuje taki dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe i na pewno warte wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja nie robiłam, ale raz jadłam. Smakował super! Powtórzę kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok