Świetny dodatek do obiadu i jako przekąska. Cukinia fantastycznie pachnie przyprawami. Jest lekko słona, lekko ostra i lekko chrupiąca. Z domowych ketchupem, pychota :D
Składniki:
- 3-5 sztuk małych cukinii ( najlepiej jest wybrać cukinie małe i twarde)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- sól i pieprz
Cukinie umyj, obetnij końce i przetnij wzdłuż na pół. Najlepiej za pomocą łyżeczki wyjmij środek i pokrój. Włóż do foremki i oprósz solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj olej, kolendrę, paprykę, rozmaryn, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno pokrojony. Polej cukiniowe frytki i wymieszaj, niech wszystko oblepi się w przyprawach. Na końcu posyp sezamem (jeśli nie chcesz to nie musisz). Włóż do piekarnika nagrzanego do 200*C (dolna i górna grzałka) i piecz około 10 do 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy cukinia jest miękka.
Cukinie można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć w głębokim tłuszczu.
Ale pyszności, świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńNo proszę, o takich frytkach to ja jeszcze nie słyszałam! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię ale frytek jeszcze z niej nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńJakie cuda super pomysł :)
OdpowiedzUsuńTeż tak robimy cukinie :D Prawda, że fajny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZ cukinii jeszcze nie robiłam frytek. Fajny pomysł, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń