Przejdź do głównej zawartości

Kartoflanka






       Nie będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem pietruszki i rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy mieć bulion i ziemniaki.




Składniki: 

  • 1 l bulionu ( tylko nie z kostki!) 
  • 9 średniej wielkości ziemniaków 
  • duża cebula 
  • 1 mała pietruszka 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • 1 łyżka śmietany 18% albo 36% 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 
  • 2-3 kromki czerstwego chleba 
  • kilka kropel oliwy z oliwek 


      Do bulionu wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na maśle i oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ją do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy i całość miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Rozprowadzamy w zupie śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami.
      Grzanki: chleb kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut, aż chleb stanie się chrupiący.

* jeśli lubimy możemy dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.




Komentarze

  1. Też nie przepadałam za zupami, dopóki nie zaczęłam robić kremów. W takim wydaniu odpowiadają mi ze wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja kocham zupy! Kartoflanką mnie kupiłaś. Choć w wersji kremu jeszcze jej nie jadłam :) Pychota musi być.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, uwielbiam ziemniaczane smaki i gęste zupy

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta kartoflanka - krem.
    To wersja ekskluzywna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie... :) Lubię aromatyczne kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jestem wielką fanką pysznych zup:) Twoja wygląda bardzo smacznie, chętnie zjadłabym talerz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja za to uwielbiam zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez talerza gorącej zupy pełnej warzyw :) Twoja pyszna i sycąca!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa krem to coś co tygryski lubią najbardziej. Zainspirowałaś mnie do przygotowania kartoflanki w tej właśnie formie. Twoja wygląda pysznie! Zapraszam na mojego bloga po przepis na zupę-krem z fenkuła;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo.. Twoja kartoflanka wygląda całkiem inaczej niż ta z mojego wyobrażenia :O
    Twoja wygląda smakowicie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dawno nie jadłam tej zupy....muszę zrobić wg. Twojego przepisu. Piękne zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam, muszę sobie koniecznie przypomnieć ten smak, bo od zawsze lubiłam kartoflankę :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz