Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.
Składniki:
- 100 g mąki
- 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zmielonego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- duża szczypta kardamonu
- 250 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.
Te warzywne ciasta kuszą ! Może kiedyś spróbuję ''oszukać'' domowników ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiałam swego czasu ciasto z fasolą czerwoną. Cukiniowe też mnie kusi:) Ale buraków baardzo nie lubię:(
OdpowiedzUsuńIdealne! Ciasto buraczane wygląda na mega wilgotne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńSporo czytałam o tym cieście. Zabieram się do niego jak pies do jeża, ale w końcu nadejdzie ten dzień! Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam i naprawdę jest pyszne :D! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie miałam okazji spróbować tego ciasta chociaż słyszałam o nim nie raz. Właśnie tak też mi się wydaje, że musi być super wilgotne dlatego napewno bym je odrazu polubiła :D I tyle czekolady - mmm...pychota ;D
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho chodzi za mną od dawna :)
OdpowiedzUsuńCiasto dla mnie idealne wpisuje się w moje ostatnie buraczane szaleństwo. Wygląda przepysznie i zadowoli każdego
OdpowiedzUsuńJak już pisałam - obłęd!! Zachwyciłaś mnie tym ciastem i na pewno je upiekę, ponieważ z burakiem jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto! Na pewno spróbuję upiec, bo uwielbiam buraczane wypieki! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa początku trochę się bałam ciasta z buraczkami, ale jak spróbowałam, to się zakochałam :)
Mam ostatnio fazę buraczaną i aż sama sobie się dziwię, że nie było jeszcze ciasta buraczanego. Twoje ciasto- cos pysznego :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę obłędnie <3
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na bazie warzyw. Są zdrowsze od tradycyjnych i zawsze to jakieś urozmaicenie:)
OdpowiedzUsuńRobię ciasto z buraczkiem ale zupełnie inne, chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńwow! wygląda jak dooobrej jakości, baaardzo drogie brownie! ;)
OdpowiedzUsuńMmmm! i ten krem na wierzchu ^^ :)
Nigdy nie jadłam ale musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Uwielbiam takie ciasta, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie, ale jakoś przeraża mnie ten burak! :D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ciekawe. Wygląd wręcz bajeczny. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNa ciasto z burakami szykuję się od dawna… Twoje jest takie puszyste...
OdpowiedzUsuńtwoje ciasta to prawdziwe arcydzieło:) cudo!
OdpowiedzUsuńRobiłam brownie z buraczkami i było pyszne :)! Twoje wygląda pysznie z dodatkiem kremu :)!
OdpowiedzUsuńPycha! : )
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i zdrowy pomysł!
Wygląda obłędnie. *.*
Zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki buraków ciasto nabrało ślicznego koloru ;)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :D
UsuńPrzepyszne! Zrobiłam mężowi na urodziny, bardzo smakowało :) Jedynie masa mascarpone wyszła mi za rzadka. Chyba przez to, że serek, który kupiłam, był zbyt płynny. Po za tym rewelacja :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D
UsuńWspaniałe. Dzieci się zachwycały. Dziękuję i bardzo polecam.:-D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCo to jest ekstakt waniliowy?Olejek?
OdpowiedzUsuńTy tak na poważnie?
UsuńWystarczy 250g
OdpowiedzUsuń