Przejdź do głównej zawartości

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone





       Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.




Składniki: 

  • 100 g mąki 
  • 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g zmielonego cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka kakao 
  • duża szczypta kardamonu
Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
     Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.









Komentarze

  1. Te warzywne ciasta kuszą ! Może kiedyś spróbuję ''oszukać'' domowników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiałam swego czasu ciasto z fasolą czerwoną. Cukiniowe też mnie kusi:) Ale buraków baardzo nie lubię:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Ciasto buraczane wygląda na mega wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo czytałam o tym cieście. Zabieram się do niego jak pies do jeża, ale w końcu nadejdzie ten dzień! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kiedyś robiłam i naprawdę jest pyszne :D! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze nie miałam okazji spróbować tego ciasta chociaż słyszałam o nim nie raz. Właśnie tak też mi się wydaje, że musi być super wilgotne dlatego napewno bym je odrazu polubiła :D I tyle czekolady - mmm...pychota ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho chodzi za mną od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto dla mnie idealne wpisuje się w moje ostatnie buraczane szaleństwo. Wygląda przepysznie i zadowoli każdego

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak już pisałam - obłęd!! Zachwyciłaś mnie tym ciastem i na pewno je upiekę, ponieważ z burakiem jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne to ciasto! Na pewno spróbuję upiec, bo uwielbiam buraczane wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, pysznie wygląda :)
    Na początku trochę się bałam ciasta z buraczkami, ale jak spróbowałam, to się zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ostatnio fazę buraczaną i aż sama sobie się dziwię, że nie było jeszcze ciasta buraczanego. Twoje ciasto- cos pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda naprawdę obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię ciasta na bazie warzyw. Są zdrowsze od tradycyjnych i zawsze to jakieś urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię ciasto z buraczkiem ale zupełnie inne, chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. wow! wygląda jak dooobrej jakości, baaardzo drogie brownie! ;)
    Mmmm! i ten krem na wierzchu ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam ale musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada przepysznie ! :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie ciasta, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda mega apetycznie, ale jakoś przeraża mnie ten burak! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto bardzo ciekawe. Wygląd wręcz bajeczny. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Na ciasto z burakami szykuję się od dawna… Twoje jest takie puszyste...

    OdpowiedzUsuń
  26. twoje ciasta to prawdziwe arcydzieło:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam brownie z buraczkami i było pyszne :)! Twoje wygląda pysznie z dodatkiem kremu :)!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pycha! : )
    bardzo fajny i zdrowy pomysł!
    Wygląda obłędnie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki buraków ciasto nabrało ślicznego koloru ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszne! Zrobiłam mężowi na urodziny, bardzo smakowało :) Jedynie masa mascarpone wyszła mi za rzadka. Chyba przez to, że serek, który kupiłam, był zbyt płynny. Po za tym rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe. Dzieci się zachwycały. Dziękuję i bardzo polecam.:-D

    OdpowiedzUsuń
  32. Co to jest ekstakt waniliowy?Olejek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych droż...