Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.
Składniki:
- 100 g mąki
- 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g zmielonego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- duża szczypta kardamonu
- 250 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.
Te warzywne ciasta kuszą ! Może kiedyś spróbuję ''oszukać'' domowników ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiałam swego czasu ciasto z fasolą czerwoną. Cukiniowe też mnie kusi:) Ale buraków baardzo nie lubię:(
OdpowiedzUsuńIdealne! Ciasto buraczane wygląda na mega wilgotne :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i ciekawy ;)
OdpowiedzUsuńSporo czytałam o tym cieście. Zabieram się do niego jak pies do jeża, ale w końcu nadejdzie ten dzień! Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam i naprawdę jest pyszne :D! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie miałam okazji spróbować tego ciasta chociaż słyszałam o nim nie raz. Właśnie tak też mi się wydaje, że musi być super wilgotne dlatego napewno bym je odrazu polubiła :D I tyle czekolady - mmm...pychota ;D
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho chodzi za mną od dawna :)
OdpowiedzUsuńCiasto dla mnie idealne wpisuje się w moje ostatnie buraczane szaleństwo. Wygląda przepysznie i zadowoli każdego
OdpowiedzUsuńJak już pisałam - obłęd!! Zachwyciłaś mnie tym ciastem i na pewno je upiekę, ponieważ z burakiem jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPiękne to ciasto! Na pewno spróbuję upiec, bo uwielbiam buraczane wypieki! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa początku trochę się bałam ciasta z buraczkami, ale jak spróbowałam, to się zakochałam :)
Mam ostatnio fazę buraczaną i aż sama sobie się dziwię, że nie było jeszcze ciasta buraczanego. Twoje ciasto- cos pysznego :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę obłędnie <3
OdpowiedzUsuńLubię ciasta na bazie warzyw. Są zdrowsze od tradycyjnych i zawsze to jakieś urozmaicenie:)
OdpowiedzUsuńRobię ciasto z buraczkiem ale zupełnie inne, chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuńwow! wygląda jak dooobrej jakości, baaardzo drogie brownie! ;)
OdpowiedzUsuńMmmm! i ten krem na wierzchu ^^ :)
Nigdy nie jadłam ale musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Uwielbiam takie ciasta, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie, ale jakoś przeraża mnie ten burak! :D
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo ciekawe. Wygląd wręcz bajeczny. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNa ciasto z burakami szykuję się od dawna… Twoje jest takie puszyste...
OdpowiedzUsuńtwoje ciasta to prawdziwe arcydzieło:) cudo!
OdpowiedzUsuńRobiłam brownie z buraczkami i było pyszne :)! Twoje wygląda pysznie z dodatkiem kremu :)!
OdpowiedzUsuńPycha! : )
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i zdrowy pomysł!
Wygląda obłędnie. *.*
Zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki buraków ciasto nabrało ślicznego koloru ;)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :D
UsuńPrzepyszne! Zrobiłam mężowi na urodziny, bardzo smakowało :) Jedynie masa mascarpone wyszła mi za rzadka. Chyba przez to, że serek, który kupiłam, był zbyt płynny. Po za tym rewelacja :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D
UsuńWspaniałe. Dzieci się zachwycały. Dziękuję i bardzo polecam.:-D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCo to jest ekstakt waniliowy?Olejek?
OdpowiedzUsuńTy tak na poważnie?
UsuńOlu chcę zrobić dużą blachę podwajając składniki ale wyjdzie strasznie dużo czekolady. Myślisz, że możnaby było dać jej mniej?
OdpowiedzUsuńWystarczy 250g
Usuń