Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne.
Składniki:
- 1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego
- 1 szklanka mielonych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych
- 250 g serka mascarpone
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2-3 cm korzenia imbiru
- szczypta soli
- cukier do smaku
Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.
* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem
No proszę ,dowód na to że na diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości ;)
OdpowiedzUsuńMascarpone zamiast masła? Bardzo ciekawe i do tego o połowę mniej tłuszczu od niego :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze ciekawie i inspirująco ! Pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńSzarlotka....prawie o nie zapomniałam, klasyka w Twoim wydaniu naprawdę cieszy oko:))
OdpowiedzUsuńaj, aj! Szarlotka-nie ważne, czy dietetyczna czy nie-ważne że szarlotka! :D
OdpowiedzUsuńUwieeeelbiam :)
Pięknie ci wyszła :)
Bardzo apetycznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńu mnie pewnie nie byłaby taka dietetyczna...to zjadłabym ją na raz;p !
OdpowiedzUsuńSzarlotki uwielbiam, a jak mają w temacie słowo dietetyczne, to już jestem całkiem ZA!
OdpowiedzUsuńJak dietetyczne, to ja poproszę kawałek :-D
OdpowiedzUsuńJak dietetyczna to można jeść bez wyrzutów sumienia ;)!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne. Nawet moja sceptyczna do wszelkich zdrowych wypieków 10-letnia córka je zachwalała, a to już coś:)
OdpowiedzUsuńTo super! Bardzo się cieszę, że smakowało :D hi, hi, hi
UsuńSzarlotka pyszna :)nawet gdy zapomniałam o żółtku ;p i dodałam troszkę mniej cukru bo robiąc ja pierwszy raz wg przepisu była dla mnie nieco za słodka ;) super przepis
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest pyszna cieszę się że ci smakowała :D
Usuń