Przejdź do głównej zawartości

Boston Cream Pie






      Boston Cream Pie wg. przepisu Marthy Stewart. To dwa waniliowe biszkopty przełożone waniliowym budyniem a całość oblana grubą warstwą czekoladowego ganach. Na Wikipedii przeczytałam, że stworzył je francuski szef kuchni w bostońskim Parker House Hotel i jest oficjalnym deserem z Massachusetts. Oczywiście nie to skłoniło mnie do upieczenia ciasta a jego smakowity wygląd :D Polecam, ciasto jest mięciutkie i nie wymaga nasączania a krem jest delikatny i niesamowicie dobry.



Składniki: 

  • 6 łyżek masła (110g)
  • 1 i 1/2 szklanka mąki (przesiana)
  • 1/2 szklanka mleka (125ml) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Pudding:
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczka soli 

Ganach:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek śmietany kremówki 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 


Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno foremki!



         Ciasto: Do mąki dodajemy sodę, sól przesiewamy i odkładamy na bok. Do garnka wkładamy masło i mleko, podgrzewamy. W mikserze ubijamy jajka z cukrem do momentu, aż masa zrobi się jasno kremowa a cukier się rozpuści. Wsypujemy połowę mąki i delikatnie mieszamy gdy się już połączy wsypujemy pozostała cześć i mieszamy. Do masy cały czas mieszając pomalutku wlewamy gorące, ale nie wrzące mleko z rozpuszczonym masłem. mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt. Wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 35 minut ( do suchego patyczka!). Studzimy.
         Pudding: Do garnka wkładamy wszystkie składniki oprócz wanilii. Cały czas mieszając rózgą podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Uważajmy żeby się nie przypaliła! Masa powinna mieć konsystencje średnio gęstą. Zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Bierzemy kawałek folii spożywczej i przykrywamy tak żeby dotykało masy. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia. Najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej i masę włożyć na całą noc do lodówki.
        Ganach: Wszystkie składniki wkładamy do miski i ustawiamy ja nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.
Ciasto przekrawamy na pół, nakładamy nadzienie pozostawiając 2 cm margines. Przykrywamy druga połowa ciasta, lekko dociskając. Polewamy przygotowana polewą i wkładamy do lodówki.






Komentarze

  1. Wygląda obłędnie , ten krem musi rozpuszczać się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie :) Nie jest przekombinowane, takie akurat:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto mam w planach chyba od roku i zawsze coś innego wypada ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Chwilę mnie tutaj nie było, wchodzę i od razu takie pyszności! Aż ślinka na monitor cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, ale jakie smaczne. I ta polewa na górze, niebo<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze zdjęcie idealnie oddaje potencjalny smak tego ciasta. Wyobrażam je sobie jako czystą rozkosz, po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda! Takie proste ciasta są boskie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie cudo!!! Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej... Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja uwielbiam takie proste ciasta! ślinka aż sama cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale! Pełna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmm :) rozmarzyłam się nad jego smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakbym Cię tak mogła na jeden weekend wypożyczyć i wykorzystać w kuchni :) Pięknie wygląda i musiał obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pięknie wygląda! *.*
    Wspaniałe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przecudownie! : )
    Bardzo apetyczne ciasto. *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wymarzone ciasto dla łasuchów, naprawdę warte grzechu:))

    OdpowiedzUsuń
  16. To zdecydowanie moje smaki... Musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  17. Tez mam przepis na bostońskie ciasto, muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto mnie kupiło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok