Przejdź do głównej zawartości

Tarta z masłem orzechowym i czekoladą






      Mam tu coś smacznego dla osób lubiących słodko słone wypieki :D Kruchy spód z dodatkiem sezamu i dwie niesamowite masy. Pierwsza to połączenie kremówki, sera mascarpone i masła orzechowego, druga czekolada i kajmak. Całość uzupełnia grubo ziarnista sól morska. Tarta jest niesamowita smaki się przenikają i łączą w cudowną całość. Polecam!



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 50 g sezamu 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 120 g masła 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 200 ml kremówki 
  • 250 g sera mascarpone 
  • 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 

Ganasz:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 czubate łyżki kajmaku 
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • odrobina soli morskiej do posypania 

Forma do tart 28-30 cm


        Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy grochem, ryżem, fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 180*C. Wyjmujemy z pieca zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
        Nadzienie: ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i masło, miksujemy. Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Polewamy ganasz a na wierzchu posypójemy grubo ziarnistą solą morską. 
        Ganasz: do miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy kajmak i śmietanę. Układamy nad garnkiem z gotująca się wodą, mieszamy do połączenia składników.






Komentarze

  1. Oj wierzę że jest pyszna! W 100% moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm takimi pysznościami kusisz o tej porze :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką fanką takich niekonwencjonalnych połączeń więc z chęcią pomogłabym Ci delektować się tą tartą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo nie, to jest obłędne, oszalałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kusisz od rana smakołykami:) Zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała ta tarta! Kusisz najlepszym połączeniem składników... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być przepyszne. Zjadłabym z miłą chęcią nawet dwa kawałki; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekoladowa pycha! I jeszcze masło orzechowe. Kobieto, już czuję jak od samego myślenia o tej tarcie rosną mi 4litery ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ah, wspaniałe połączenia smaków!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach jak słodko i pysznie i do tego lekko słone klimaty. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo!
    Uwielbiam czekoladę z solą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawarłaś w tym wspaniałym wypieku wszystko co lubię. Od patrzenia ślinka mi leci :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to pysznie wygląda,ale jak znam życie mi by takie nie wyszło :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie na pewno :D Mi co drugie ciasto nie wychodzi, ale się nie poddaje i piekę dalej :D
      Słodkiego dnia życzę :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok