Bardzo fajne kruche ciasteczka, które mogą zastąpić czipsy albo chrupki. Są lekko ostre o wyczuwalnym smaku prażonej cebuli. Troszeczkę przypominają mi krakersy cebulowe. Polecam na karnawałowe imprezy :D
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach
- 1/2 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- 120 g smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymi
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ciekawym smakiem i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni
Lubie takie ciasteczka na słono :) Smalczyk musi im nadawać ciekawego smaku :))
OdpowiedzUsuńJestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju przekąsek:)
OdpowiedzUsuńjako niekryjący się piwosz-zgłaszam się po nie w kolejce!! :)
OdpowiedzUsuńFajne są takie imprezowe przekąski :)
OdpowiedzUsuńMmm... super przekąska na imprezkę do piwa :)
OdpowiedzUsuńmuszą świetnie smakować ! pochrupałabym takie!
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńJa poproszę ale bez piwa.... chyba, że z grzanym ;)!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha! :)
OdpowiedzUsuń