Przejdź do głównej zawartości

Ziemniaczane pierożki z jabłkami






       Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru.



Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200-250g mąki + do podsypania 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. kardamon 
  • ew. rodzynki 

Dodatkowo:
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mleka 
  • cukier do posypania 



      Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.
      Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.







Przepis z gazety wyborczej

Komentarze

  1. Nie trzeba mnie namawiać zabieram się do próbowania :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro przepis tak długo leżakował w głowie, na pewno sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, fantastyczne!
    Zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  4. A z taką ciekawością do nich podeszłam :) Nadzienie jest pyszne ! Jestem zdania że wszystkiego trzeba spróbować i oczywiste jest że nie wszystko nam podejdzie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe! I te ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nooooo bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj co ty mówisz, że średnie? Bo prezentują się cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł! Nigdy takich nie robiłam, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bywa i tak, a gdzie w ogóle znalazłaś taki przepis?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają niezwykle uroczo i aż trudno uwierzyć że są ot takie OK. Ale ja też mam takie wyroby, które mnie osobiście nie powaliły smakiem. Cóż, lubię słodkie słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na przednówku taki przepis jest genialny. Nie podejrzewałam gazety wyborczej o taka kreatywność. Muszę zatem baczniej przyjrzeć się przepisom tam zamieszczanym. Kiedyś śledziłam je pilnie potem nieco mnie znudziły (powtarzały się) widać nadeszły czasy odnowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł! Porywam kilka :)!

    OdpowiedzUsuń
  13. hmm.. wyglądają na ciekawe, szkoda, że przy ich pracy nie było, aż tak kolorowo :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok