Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego sezamu. Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do kawki :D
Składniki:
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 200 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru pudru
Masa sezamowa:
- 100 g cukru
- 100 ml śmietany 18% albo 22%
- 50 g masła
- 150 g sezamu
Wsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać cukier, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5-10 minut, po tym czasie kroimy ciastka. Mogą być kwadraty, prostokąty co chcemy.
Sezamowe smaki to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńO, to zdecydowanie coś dla mnie;):) Uwielbiam sezam!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWarstwa prażonego sezamu, tym mnie kupiłaś<3
OdpowiedzUsuńTen prażony sezam kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sezamki, więc taka wzbogacona wersja jest bardzo w moim guście.
OdpowiedzUsuńŚliczne takie ciasteczka! I w dodatku z moim ukochanym sezamem... :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacha !! i jeszcze zdrowe! chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne :)!
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie, jaką śmietanę mam dodać: 12%, 18% czy 30%?
OdpowiedzUsuńKwaśną 18% albo 22%
UsuńDziękuję za odpowiedź, zrobiłam z 18%, wyszły pyszne.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze :D
Usuń