Przejdź do głównej zawartości

Ciasto buraczane z serkiem mascarpone





       Czas na kolejną klasykę tym razem czekoladowe ciasto z burakami. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł ciasta z dodatkiem warzyw to polecam. Warzywa takie jak marchewka, cukinia, pietruszka, burak sprawiają, że ciasto jest bardzo wilgotne i dodajemy mniej mąki. Ciasto z burakami smakuje troszeczkę jak brownie a troszeczkę jak klasyczny murzynek. Jeśli lubicie oba te ciasta na pewno polubicie ciasto buraczane. Dodatkowo na wierzchu mamy chmurkę zrobioną z serka mascarpone i białej czekolady. Uwierzcie mi na słowo te dwa połączenia fantastycznie do siebie pasują.




Składniki: 

  • 100 g mąki 
  • 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g zmielonego cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka kakao 
  • duża szczypta kardamonu
Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 


Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Mąkę, sól, kardamon, sodę i kakao przesiewamy, odstawiamy na bok. Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym do momentu zgęstnienia masy i rozpuszczenia cukru. Gdy masa będzie już gotowa zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę mieszamy, potem buraki, ekstrakt i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 40-50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
     Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek mieszamy w misce a następnie pomalutku dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Na ciasto nakładamy masę serową. Ewentualnie wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą.









Komentarze

  1. Te warzywne ciasta kuszą ! Może kiedyś spróbuję ''oszukać'' domowników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiałam swego czasu ciasto z fasolą czerwoną. Cukiniowe też mnie kusi:) Ale buraków baardzo nie lubię:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Ciasto buraczane wygląda na mega wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo czytałam o tym cieście. Zabieram się do niego jak pies do jeża, ale w końcu nadejdzie ten dzień! Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też kiedyś robiłam i naprawdę jest pyszne :D! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jeszcze nie miałam okazji spróbować tego ciasta chociaż słyszałam o nim nie raz. Właśnie tak też mi się wydaje, że musi być super wilgotne dlatego napewno bym je odrazu polubiła :D I tyle czekolady - mmm...pychota ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho chodzi za mną od dawna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto dla mnie idealne wpisuje się w moje ostatnie buraczane szaleństwo. Wygląda przepysznie i zadowoli każdego

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak już pisałam - obłęd!! Zachwyciłaś mnie tym ciastem i na pewno je upiekę, ponieważ z burakiem jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne to ciasto! Na pewno spróbuję upiec, bo uwielbiam buraczane wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, pysznie wygląda :)
    Na początku trochę się bałam ciasta z buraczkami, ale jak spróbowałam, to się zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam ostatnio fazę buraczaną i aż sama sobie się dziwię, że nie było jeszcze ciasta buraczanego. Twoje ciasto- cos pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda naprawdę obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię ciasta na bazie warzyw. Są zdrowsze od tradycyjnych i zawsze to jakieś urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię ciasto z buraczkiem ale zupełnie inne, chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. wow! wygląda jak dooobrej jakości, baaardzo drogie brownie! ;)
    Mmmm! i ten krem na wierzchu ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam ale musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada przepysznie ! :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie ciasta, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda mega apetycznie, ale jakoś przeraża mnie ten burak! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto bardzo ciekawe. Wygląd wręcz bajeczny. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Na ciasto z burakami szykuję się od dawna… Twoje jest takie puszyste...

    OdpowiedzUsuń
  26. twoje ciasta to prawdziwe arcydzieło:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam brownie z buraczkami i było pyszne :)! Twoje wygląda pysznie z dodatkiem kremu :)!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pycha! : )
    bardzo fajny i zdrowy pomysł!
    Wygląda obłędnie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam, wyszło przepyszne! Dzięki buraków ciasto nabrało ślicznego koloru ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszne! Zrobiłam mężowi na urodziny, bardzo smakowało :) Jedynie masa mascarpone wyszła mi za rzadka. Chyba przez to, że serek, który kupiłam, był zbyt płynny. Po za tym rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe. Dzieci się zachwycały. Dziękuję i bardzo polecam.:-D

    OdpowiedzUsuń
  32. Co to jest ekstakt waniliowy?Olejek?

    OdpowiedzUsuń
  33. Olu chcę zrobić dużą blachę podwajając składniki ale wyjdzie strasznie dużo czekolady. Myślisz, że możnaby było dać jej mniej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz