Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z winem Marsala i mascarpone






     Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam!



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 8 łyżek wina marsala 
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:

  • 500 g sera mascarpone 
  • 4 jajka 
  • 80 g masła temp. pokojowa
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Foremka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona

      Masło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.
     Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.


* Wino Marsala możemy zastąpić innym półsłodkim winem






Komentarze

  1. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musi być pyszne... Poproszę o kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Ale mam teraz parcie na słodycze, a takie ciasto to bym pochłonęła bardzo chętnie! Pięknie wygląda. OStatnio testuję z kremami a ten wygląda na bardzo ciekawy i smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do ciasta kakaowego dodaję np. rumu (albo tuzemaka) ale bardzo jestem ciekawa wina marsala bo jakoś się złożyło, że nie miałam okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto. : )
    Krem na bazie mascarpone brzmi przesmacznie.: )

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie i już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowy spód z alkoholową nutą i ten krem masarpone w środku... Kochana, rozpływam się! Podeślij mi tu kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ serwujesz nam pyszności, wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto z winem-hhmm... kuszące ^^ :D
    Mnie się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  11. doskonałe! zjadłabym, choć tak późno już :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wydaje się proste, a jakie efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. całość pieczemy razem?

    OdpowiedzUsuń
  14. A kiedy to wino dodać? Nie ma go uwzględnionego w przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy tą kasze mannę można zastąpić czym innym?? z góry dziękuję za informację Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać łyżkę mąki ziemniaczanej albo proszek budyniowy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok