Przejdź do głównej zawartości

Babeczki nadziewane marcepanem








Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki  krupczatki 
  • 100 g cukru aromatycznego -->>
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml oleju 
  • 2 jajka 

Nadzienie:
  • 100 g marcepanu 
  • 3 łyżki dżemu morelowego 
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów 

Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 2 łyżki mleka albo śmietanki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • jeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę wody pomarańczowej
  • ozdoby cukrowe do dekoracji



      Ciasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.
       Nadzienie: Marcepan mieszamy z dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy.
Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem i cukrem. Przy pomocy noża nakładamy serek na babeczkę. Dekorujemy ozdobami cukrowymi.

* aromatyczny cukier możemy zastąpić zwykłym a do ciasta dodajmy odrobinę przypraw korzennych.






Komentarze

  1. Cudne i jakie już odświętne :-). Kocham marcepan!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, muffiny z marcepanem są pyszne! Ostatnio też robiłam, tylko ścierając marcepan do ciasta. Niesamowicie wilgotne i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewane marcepanem? O matko chce taką, chce natychmiast! ;DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wspaniałe! Tyle u Ciebie słodkości cudnych!

    OdpowiedzUsuń
  5. to zdecydowanie coś dla mnie, jestem marcepanoholikiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię babeczki, kojarzą mi się ze Świętami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marcepan uwielbiam! <3
    Babeczki wyglądają uroczo! Dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuję świętaaa, święta, święta! Marcepan, zawsze wyjadam z połowę podczas pieczenia:) Śliczne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. babeczki cudnej urody :) takie eleganckie i pyszne do tego!! a mam duży zapas marcepanu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. marcepaaaaan <3
    Cudowne ci wyszły, jak pięknie ozdobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocza świąteczna dekoracja i ten smak marcepanu.
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te babeczki muszą bosko smakować, z marcepanem - cudeńka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jestem fanką marcepanu ale przyznam że wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, zimowe muffinki, cudownie wyglądają i smaki boskie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz