Przejdź do głównej zawartości

Babeczki nadziewane marcepanem








Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki  krupczatki 
  • 100 g cukru aromatycznego -->>
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml oleju 
  • 2 jajka 

Nadzienie:
  • 100 g marcepanu 
  • 3 łyżki dżemu morelowego 
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów 

Polewa:
  • 250 g sera mascarpone 
  • 2 łyżki mleka albo śmietanki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • jeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę wody pomarańczowej
  • ozdoby cukrowe do dekoracji



      Ciasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.
       Nadzienie: Marcepan mieszamy z dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy orzechy.
Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z mlekiem i cukrem. Przy pomocy noża nakładamy serek na babeczkę. Dekorujemy ozdobami cukrowymi.

* aromatyczny cukier możemy zastąpić zwykłym a do ciasta dodajmy odrobinę przypraw korzennych.






Komentarze

  1. Cudne i jakie już odświętne :-). Kocham marcepan!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, muffiny z marcepanem są pyszne! Ostatnio też robiłam, tylko ścierając marcepan do ciasta. Niesamowicie wilgotne i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadziewane marcepanem? O matko chce taką, chce natychmiast! ;DD

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wspaniałe! Tyle u Ciebie słodkości cudnych!

    OdpowiedzUsuń
  5. to zdecydowanie coś dla mnie, jestem marcepanoholikiem! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię babeczki, kojarzą mi się ze Świętami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marcepan uwielbiam! <3
    Babeczki wyglądają uroczo! Dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuję świętaaa, święta, święta! Marcepan, zawsze wyjadam z połowę podczas pieczenia:) Śliczne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. babeczki cudnej urody :) takie eleganckie i pyszne do tego!! a mam duży zapas marcepanu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. marcepaaaaan <3
    Cudowne ci wyszły, jak pięknie ozdobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocza świąteczna dekoracja i ten smak marcepanu.
    Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te babeczki muszą bosko smakować, z marcepanem - cudeńka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jestem fanką marcepanu ale przyznam że wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, zimowe muffinki, cudownie wyglądają i smaki boskie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok