Przejdź do głównej zawartości

Makowiec mamy






      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D



Składniki:

  • 6 jajek 
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 700 g maku 
  • 250 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka mąki kartoflanki 
  • olejek migdałowy 
 Dodatkowo:
  • lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji

Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
       Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.







Komentarze

  1. Bo tak to już jest, że najbardziej smakuje nam to, co wywołuje wspomnienia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce! Najlepszą roladę makową robiła moja babcia. Teraz mama, a ja się uczę tych ideałów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho:d pysznie wygląda:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. stare, żółte poplamione kartki.. skąd ja to znam?
    Przepis musi być więc ideeealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowce są cudowne. Uwielbiam te ciasta: )

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjny :) lubię takie, mało ciasta, dużo maku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wykonanie, piękne zdjęcia.
    Co ja bym dała żeby teraz zjeść taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny! Uwielbiam makowiec!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka gruba warstwa! Chyba wproszę się do Ciebie i Twojej mamy na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity i wspaniały na Swięta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I na który tu się zdecydować...??? I jeden i drugi apetyczny..:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu, mamine przepisy są najlepsze na świecie i...już :-).
    U mnie w domu makowiec był zawsze z ciasta drożdżowego i nie wyobrażałam sobie, że może być inaczej. A tu okazuje się, że niedość, że może, to jeszcze wygląda bosko i smakuje zapewne nie mniej cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok