Przejdź do głównej zawartości

Bardzo czekoladowe muffinki z serkiem milka





             Bardzo fajne muffinki z dodatkiem dużej ilości czekolady. A w środku dodatkowo czeka na nas miła i słodka niespodzianka w postaci serka czekoladowego milka. Dodanie serka jako nadzienia jest lepszym rozwiązaniem niż kostka czekolady czy krem czekoladowy. Serek nie twardnieje i ma bardziej płynną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom bo nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada :D



Składniki na 16 sztuk: 

  • 250 g mąki 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 4 łyżki kakao 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • jeśli mamy to szczypta kardamonu 
  • 100 g czekolady drobno pokrojonej albo groszków czekoladowych 
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 150 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
Dodatkowo
  • serek Philadelphia z czekoladą milka
 

       Do przygotowania babeczek potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy suche składniki z 50 g czekolady, w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre składniki i chwilkę mieszamy. Na dno papilotek wkładamy niewielką ilość ciasta, następnie na środku nakładamy łyżeczkę serka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Wierzch posypujemy pozostała czekoladą. Całość powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.




Komentarze

  1. Nieznałam takiego serka, bardzo oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie i czekoladowo! Zatęskniłam za takimi muffinami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie czekoladowo i mega pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyrośnięte, wypasione, czekoladowe czyli takie jakie uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe a to nadzienie... palce lizać!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędnie czekoladowe, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast serka ,,milka'' co moge dac?;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinek z czekoladą nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo..! Baaardzo czuję się słodko, baaardzo chce te muffiny, albo chociaż jedną.. :D
    Zawsze chce spróbować tego serka, a nie widzę go w sklepach;/ ironia losu :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Te groszki czekoladowe wyglądają idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ one muszą smakować :) i ja i moje dzieci uwielbiamy takie czekoladowe babeczki, chętnie zrobię, jeśli tylko znajdę taki serek!

    OdpowiedzUsuń
  12. Prawdziwy czekoladowy obłęd! Matko, jak ja mam teraz dotrwać do końca dnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne dla moich czekoladoholików:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie czekoladowe cudo świetnie poprawi mi nastrój, gdy szarość i zimność za oknami :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok