Bardzo fajny cukier o intensywnym zapachu przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Cukier możemy wykorzystać do świątecznych wypieków, ciast, ciasteczek, pierników, możemy osłodzić herbatę albo tak jak ja dzisiaj dodałam łyżkę do placków.
Składniki:
- 250 g cukru
- skórka z jednej cytryny
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- gwiazdka anyżu
- laska wanilii
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 4-5 sztuk goździków
Wszystkie składniki wrzucić do słoika, wymieszać, zamknąć i odstawić na 2-3 dni.
Chyba pójdę za Twoim przykładem:-)
OdpowiedzUsuńCudowny! Ja też biegnę dokupić składniki :)
OdpowiedzUsuńKurcze zawsze dodawałam tyko wanilię, cynamon i anyż - muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :D
OdpowiedzUsuńTaki cukier musi być cudowny; )
OdpowiedzUsuńPiernikowego jeszcze nie robiłam, ale musi mieć zapach!
OdpowiedzUsuńkuuurde, ale bajer! Domowo, aromatycznie i taaak potem pachnie ;D
OdpowiedzUsuńZa wygląd i za zapach daję się pokroić:)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten cukier z dodatkami:D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :) ja zrobiłam przyprawę, ale cukier to świetna myśl :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na cukier świąteczny :)
OdpowiedzUsuńmmm :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że ja mam bardzo ubogą wersję...;)!
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie przygotować swoją wersję takiego aromatycznego cukru...taką, która pachnie moimi ulubionym przyprawami :)
Pozdrawiam serdecznie