Przejdź do głównej zawartości

Tort makowy





     Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej.



Składniki: 

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 9 jajek 
  • 300 g maku 
  • 150 g dowolnych orzechów
  • 100 g cukru pudru 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżkę cukru waniliowego 

Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli

Tortownica 30 cm 

       Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.
       Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru i chwile ucieramy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 55 minut w 180*C. Po przestudzeniu smarujemy wierzch dżemem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Polewa: Na garnku z gotującą się wodą nakładamy miskę wkładamy czekoladę, mleko, cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia.

* amaretto możemy zastąpić rumem a dżem z czarnej porzeczki innym lekko kwaskowatym dżemem.






Komentarze

  1. Aż mi ślinka pociekła ;)) Wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce - robię je przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne! Uwielbiam maksymalnie makowe makowce, więc to ciasto mnie zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapachniało świętami:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny na święta :) Uwielbiam! Piękny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego makowiaczka z chęcią bym przyjęła u siebie na wigilijnym stole... jako zabłąkanego gościa hehe ;PP

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe! uwielbiam makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne boskie ciacho :)! Rozumiem, że przepis jest na tortownicę o średnicy 30 cm?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak już swiątecznie u Ciebie! :-). Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały torcik :) jak wszystkie Twoje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielki, piękny, baaaardzo makowy, znam bardzo podobny i baaaardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok