Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej.
Składniki:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 9 jajek
- 300 g maku
- 150 g dowolnych orzechów
- 100 g cukru pudru
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki likieru amaretto
- skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżkę cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
Tortownica 30 cm
Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru i chwile ucieramy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 55 minut w 180*C. Po przestudzeniu smarujemy wierzch dżemem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Polewa: Na garnku z gotującą się wodą nakładamy miskę wkładamy czekoladę, mleko, cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia.
* amaretto możemy zastąpić rumem a dżem z czarnej porzeczki innym lekko kwaskowatym dżemem.
Aż mi ślinka pociekła ;)) Wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce - robię je przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńObłędne! Uwielbiam maksymalnie makowe makowce, więc to ciasto mnie zachwyca:)
OdpowiedzUsuńzapachniało świętami:) wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńRobię podobny na święta :) Uwielbiam! Piękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńTakiego makowiaczka z chęcią bym przyjęła u siebie na wigilijnym stole... jako zabłąkanego gościa hehe ;PP
OdpowiedzUsuńwspaniałe! uwielbiam makowce :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKolejne boskie ciacho :)! Rozumiem, że przepis jest na tortownicę o średnicy 30 cm?
OdpowiedzUsuńAle jesteś drobiazgowa ;D poprawiłam :D
UsuńPo prostu chciałabym je zrobić..:)
UsuńŚwietny :)
OdpowiedzUsuńJak już swiątecznie u Ciebie! :-). Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńwspaniały torcik :) jak wszystkie Twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńWielki, piękny, baaaardzo makowy, znam bardzo podobny i baaaardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń