Przejdź do głównej zawartości

Makowiec mamy






      To jest niezwykły makowiec a niezwykły dla tego że odkąd pamiętam moja mama piekła go na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest zapisany na starej, żółtej, poplamionej kartce, z której za chwilę nie będzie możliwości rozszyfrowania proporcji składników. W przepisie nie znajdziemy jakiś nadzwyczajnych składników to jest prosty, tradycyjny makowiec na cieście ucieranym. Ale dla mnie jest nadzwyczajny, jedyny i niezastąpiony :D



Składniki:

  • 6 jajek 
  • szklanka cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 250 g masła temp. pokojowa
  • 10 łyżek mleka 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 700 g maku 
  • 250 g cukru 
  • 150 g masła 
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka mąki kartoflanki 
  • olejek migdałowy 
 Dodatkowo:
  • lukier albo polewa czekoladowa + bakalie do dekoracji

Foremka 38x26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Studzimy a następnie przecedzamy przez sitko i gazę. Najlepiej jak zrobimy to dzień wcześniej. Następnie mielimy trzykrotnie.Do maku dodajemy rozpuszczone masło i pozostałe składniki. Jeśli będzie za mało słodkie można dosłodzić miodem. Całość ucieramy.
       Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko a na sam koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na blaszkę, następnie wykładamy masę makową i drugą część ciasta. Pieczemy w 180*C około 45-50 minut aż wierzch się zarumieni.
Po przestudzeniu dekorujemy dowolnie polewą albo lukrem. A na koniec posypujemy skórką pomarańczową, bakaliami.







Komentarze

  1. Bo tak to już jest, że najbardziej smakuje nam to, co wywołuje wspomnienia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce! Najlepszą roladę makową robiła moja babcia. Teraz mama, a ja się uczę tych ideałów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho:d pysznie wygląda:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. stare, żółte poplamione kartki.. skąd ja to znam?
    Przepis musi być więc ideeealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowce są cudowne. Uwielbiam te ciasta: )

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjny :) lubię takie, mało ciasta, dużo maku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wykonanie, piękne zdjęcia.
    Co ja bym dała żeby teraz zjeść taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny! Uwielbiam makowiec!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka gruba warstwa! Chyba wproszę się do Ciebie i Twojej mamy na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity i wspaniały na Swięta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I na który tu się zdecydować...??? I jeden i drugi apetyczny..:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu, mamine przepisy są najlepsze na świecie i...już :-).
    U mnie w domu makowiec był zawsze z ciasta drożdżowego i nie wyobrażałam sobie, że może być inaczej. A tu okazuje się, że niedość, że może, to jeszcze wygląda bosko i smakuje zapewne nie mniej cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz