27.11.2013

Aromatyczny cukier






      Bardzo fajny cukier o intensywnym zapachu przypraw korzennych, skórki pomarańczowej i cytrynowej. Cukier możemy wykorzystać do świątecznych wypieków, ciast, ciasteczek, pierników, możemy osłodzić herbatę albo tak jak ja dzisiaj dodałam łyżkę do placków.



Składniki: 

  • 250 g cukru 
  • skórka z jednej cytryny 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • gwiazdka anyżu 
  • laska wanilii 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 4-5 sztuk goździków

  Wszystkie składniki wrzucić do słoika, wymieszać, zamknąć i odstawić na 2-3 dni.





15 komentarzy:

  1. Chyba pójdę za Twoim przykładem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Ja też biegnę dokupić składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze zawsze dodawałam tyko wanilię, cynamon i anyż - muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki cukier musi być cudowny; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernikowego jeszcze nie robiłam, ale musi mieć zapach!

    OdpowiedzUsuń
  6. kuuurde, ale bajer! Domowo, aromatycznie i taaak potem pachnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Za wygląd i za zapach daję się pokroić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się ten cukier z dodatkami:D

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł :) ja zrobiłam przyprawę, ale cukier to świetna myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł na cukier świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że ja mam bardzo ubogą wersję...;)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zainspirowałaś mnie :)
    Muszę koniecznie przygotować swoją wersję takiego aromatycznego cukru...taką, która pachnie moimi ulubionym przyprawami :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...