25.11.2013

Tort makowy





     Kolejna bardzo fajna propozycja na świąteczny wypiek. Proste połączenie maku, orzechów i dżemu z czarnej porzeczki. Bez dodatku mąki, ale za to z dużą ilością jaj :D Ciasto długo zachowuje świeżość i można je przygotować znacznie wcześniej.



Składniki: 

  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 9 jajek 
  • 300 g maku 
  • 150 g dowolnych orzechów
  • 100 g cukru pudru 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki likieru amaretto 
  • skórka z cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 100 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżkę cukru waniliowego 

Dodatkowo:
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli

Tortownica 30 cm 

       Mak zalać wrzątkiem, postawić na palnik i gotować 30 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sito z gazą. Następnie zmielić trzy krotnie. Orzechy podprażyć na suchej patelni, przestudzić a następnie bardzo drobno pokroić.
       Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz cukru i chwile ucieramy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 55 minut w 180*C. Po przestudzeniu smarujemy wierzch dżemem i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Polewa: Na garnku z gotującą się wodą nakładamy miskę wkładamy czekoladę, mleko, cukier i sól mieszamy do rozpuszczenia.

* amaretto możemy zastąpić rumem a dżem z czarnej porzeczki innym lekko kwaskowatym dżemem.






15 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła ;)) Wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce - robię je przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne! Uwielbiam maksymalnie makowe makowce, więc to ciasto mnie zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapachniało świętami:) wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny na święta :) Uwielbiam! Piękny Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego makowiaczka z chęcią bym przyjęła u siebie na wigilijnym stole... jako zabłąkanego gościa hehe ;PP

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe! uwielbiam makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne boskie ciacho :)! Rozumiem, że przepis jest na tortownicę o średnicy 30 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteś drobiazgowa ;D poprawiłam :D

      Usuń
    2. Po prostu chciałabym je zrobić..:)

      Usuń
  10. Jak już swiątecznie u Ciebie! :-). Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały torcik :) jak wszystkie Twoje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielki, piękny, baaaardzo makowy, znam bardzo podobny i baaaardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...