17.11.2013

Tort pomarańczowo-śmietankowy






       Na blogu będą pojawiać się przepisy typowo świąteczne. Pomysłów w głowie jest wiele, ale nie wiem czy zdążę z realizacją wszystkich :D Taka fajną zapowiedzią przepisów świątecznych jest tort pomarańczowo-śmietankowy. Bazę stanowi ciasto do przygotowania, którego użyłam całych pomarańczy wraz ze skórką i miąższem. Ciasto jest intensywne w smaku, bardzo pomarańczowe, ale nie jest gorzkie. Za nadzienie posłużyła klasyka czyli serek mascarpone i śmietana kremówka. Całość uzupełnia lukier wykonany z cukru pudru i mleka. Smak pomarańczy i śmietanki fantastycznie do siebie pasują i tworzą niezwykłą całość. Ten tort na pewno znajdzie miejsce na moim świątecznym stole. Polecam!




Składniki: 

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 pomarańcze 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki sody 

Krem:
  • 500 g sera mascarpone 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 

 Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1,5 łyżki mleka 
  • 0,5 szklanki wody z sokiem cytrynowym 

Tortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dno



       Najlepsze są pomarańcze ekologiczne jeśli takich nie mamy należy je sparzyć i porządnie wyszorować skórkę. Następnie odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na papkę. Dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz miksujemy. W osobnej misce ubijamy jajka i stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa zgęstnieje. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy  po łyżce pomarańcze, następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w 180*C. Studzimy. Kroimy na trzy placki i delikatnie nasączamy wodą z sokiem cytrynowym.
       Nadzienie: Ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy po łyżce serek i cukier. Mieszamy do połączenia składników.Placki ciasta przekładamy przygotowanym kremem.
Do szklanki cukru pudru dodajemy mleko i mieszamy tak aby powstał gesty lukier. Polewamy wierzch ciasta. Trzymamy w lodówce.






25 komentarzy:

  1. Przeczytałam przepis i jak dla mnie rewelacja, świetnie, że do ciasta wykorzystuje się całe pomarańcze (wiem, jak aromatyczny efekt to daje). Pewnie zrobienie tego tortu będzie mi chodziło po głowie kiedy wrócę do domu na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, musiał smakować wyjątkowo intensywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Sprawia wrażenie lekkiego i delikatnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudo :D już wyobrażam sobie ten idealny aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie. Piękne zdjęcia.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i tak pewnie smakuje, zdjęcia cudne:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tą polewą wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta polewa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny, aż zapachniało mi Świętami i jeszcze ten spływający lukier...obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej.. aż tutaj poczułam zapach tych pomarańczy!
    Ciasto pierwsza klasa, no i zdjęcia zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowity:) wygląda tak zimowo!

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały :) i tort i zdjęcia! może i ja zrobię taki na święta ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Teraz mam ochote na kawałek takiego torcika :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda prześlicznie. Jak każdy Twój wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ładny tort! : )
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  16. Otrzymujesz ode mnie NOMINACJĘ do Liebster Award! :D
    Szczegóły u mnie na blogu - krótkie pytania głównie dotyczące gotowania i kuchni, więc myślę, że odpowiadanie na nie to sama przyjemność ;))

    OdpowiedzUsuń
  17. Hej dziewczyny skąd bierzecie takie cudne patery na ciasto?nigdzie ich nie mogę zlokalizować

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny torcik i widać bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Olu, skoro w ciachu sa całe pomarańcze wraz ze skórka, to ja ten przepis kupuję :-). W moim rodzinnym domu, na podobnej zasadzie robilo się ciasto cytrynowe. Obłędne!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...